Nu är Madeleine kunglig jumbo

Hon måste börja jobba – för att bli poppis

Får tummen ner Bara var tredje svensk har förtroende för prinsessan Madeleine. Där med är hon sämst i familjen. Pappa kungen kommer snäppet över och i topp återfinns Victoria och Daniel.
NYHETER

Kronprinsessan regerar – just nu har hon störst ­förtroende av alla i kungafamiljen.

Lillasyster Madeleine har jumboplatsen.

Bertil Ternert.

Prinsessan Madeleines dystra siffror syns i en ­opinionsundersökning gjord av Cint på uppdrag av ­Aftonbladet. Bara var tredje person i Sverige har för­troende för henne.

Näst sämst i rankingen är kungen, som bara har ­snäppet bättre siffror än sin dotter.

– Det har varit mycket ifrågasättande rapportering kring kungen och ­Madeleine, säger Lauri Löfve­blad, som sammanställt undersökningen.

Tagit åt sig av kritiken

Omkring sju av tio svenskar har förtroende för Victoria, och prins Daniel hamnar på andra plats. Tre av fem har tilltro till ­honom.

När Madeleine kom hem till Sverige och ­besökte prinsessan Estelle för första gången visade ­hovet även upp en del jobb­relaterade besök. Vissa kallade det för en Madeleine-­kampanj, men enligt undersökningen gav den knappt någon effekt.

– Det verkar vara en svag trend uppåt, men inget signifikant. Så kampanjen för Madeleine tycks inte ha ­varit så effektiv, säger Lauri Löfveblad.

Hovet har tagit åt sig av kritiken, men enligt informationschefen Bertil ­Ternert är den oförskylld. Därför ska hovet nu arbeta annorlunda.

– Här i Sverige besökte hon systerorganisationer till Childhood (stiftelsen Childhood foundation, reds anm). Vi på infoavdelningen bestämde att lägga ut mötena på hemsidan för att visa även den verksamheten, just på grund av ifrågasättandet. Det har vi inte gjort tidigare.

Ett heltidsarbete

Men det tycks inte ha gett någon synlig effekt i siffrorna?

– Det låter rimligt. Men nu lägger vi ut mer med­vetet om prinsessans arbete med Childhood än ­tidigare, just för att klarlägga att det är ett heltidsarbete.

Besökte Bris och Rädda barnen

9 mars: Besök på SOS barnbyars huvudkontor.

12 mars: Besök hos organisationen Min stora dag och rundvandring tillsammans med generalsekreteraren Richard Fors.

13 mars: Besök hos Bris och generalsekreteraren Kattis Ahlström. Besök hos Rädda barnen.

14 mars: Styrelsesammanträde med Childhood foundation tillsammans med drottning Silvia.

15 mars: Representationsmiddag på kungliga slottet.

ARTIKELN HANDLAR OM