Dagens namn: Jonas, Jens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Bor i bilar – 3 km från Haga slott

Aftonbladet på platsen där ett 20-tal tiggare samlas varje kväll – för att sova och hålla värmen

FÖRBEREDER INFÖR NATTEN Invånarna i tiggarlägret i Solna strax utanför Stockholm tar ut stolar ur bilarna så att de får plats att sova. Livet är hårt i lägret. ”Jag skäms över den här smutsiga platsen där jag bor”, säger Marios, 23, från Rumänien. FÖRBEREDER INFÖR NATTEN Invånarna i tiggarlägret i Solna strax utanför Stockholm tar ut stolar ur bilarna så att de får plats att sova. Livet är hårt i lägret. ”Jag skäms över den här smutsiga platsen där jag bor”, säger Marios, 23, från Rumänien. Foto: MAGNUS WENNMAN

Det här blev inte avslöjandet vi hoppades på.

Vi ville sätta dit en kriminell liga och visa vem som drev in pengar från tiggarna.

Allt slutade runt en lägereld i skogen utanför Solna.

Vi hittade inte någon gangsterboss med guldkedjor. Vi hittade Europas botten.

Kvinnan med röd sjal sitter i samma ställning hela dagen. Sju timmar på knä utanför Seven eleven på Klarabergs­gatan i Stockholm.

Hon kan ett ord på engelska och det är hennes eviga mantra.

– Please, please, please.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skrev sverigedemokraten och riksdagsmannen Kent Ekeroth nyligen om ­sådana som hon.

”Tiggare utgör ett direkt störande moment för många hederliga medborgare som vistas ute på gator och torg,” rasade han.

På sverigedemokratiska är hon alltså en sådan som stör och därför ska hon ut.

På ett annat språk skulle man kunna beskriva henne som ett offer för ett medfött utanförskap.

Ibland snyftar hon och låter överkroppen vagga fram och tillbaka. ­Tår­arna kan vara en del i en affärs­strategi som ska ge några fler fem­kronor i koppen.

Eller så är sorgen äkta. Hon är en människa som reser från land till land och möter varje ny stad på knä.

I hela landet är antalet utländska ­tiggare fler än någonsin, enligt gränspolisen.

I flera uppmärksammade fall de ­senaste åren har tiggeri kunnat kopplas till människohandel.

– Den typ av människohandel som ökar handlar framförallt om fall där ­personer har förts till Sverige av kriminella grupper från andra länder för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete ­eller för att medverka i brottslig verksamhet, säger Kajsa Wahlberg, som är kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Det var det vi ville berätta och därför tog vi oss rätten att spana på kvinnan utanför Seven eleven.

Vi hoppades komma en organiserad liga på spåren och tänkte att kvinnan skulle leda oss till en boss.

Så blev det inte.

Jag skriver det här vid en lägereld i en grusgrop i skogen i Solna. Det är marsnatt och just i det här ögonblicket blir våren till vinter igen.

Kylan attackerar från alla håll, men värst från den leriga marken upp genom skosulorna.

Det var hit kvinnan med den röda ­sjalen förde oss. När hon slutade för ­dagen gick hon till en väntande rostig Renault. Flera tiggare strömmade till och när bilen var full åkte den norrut. Inte till en lägenhet som vi trodde, ­utan till den här undangömda lervällingen under en kraftledning.

Enligt Solnas närpolis var den här skogsgläntan tidigare ett tillhåll för missbrukare. Någon har ställt dit tre gamla husvagnar utan dörrar och fönster. Hundratals soppåsar ligger i en hög bredvid en bajamaja med slagsida en bit bort.

Nu är platsen natthärbärge för ett 20-tal av de tiggare du kan se i centrala Stockholm varje dag. De sover i de ­gamla husvagnarna och i skrotbilar som någon annan ställt dit tidigare.

Var 20:e minut susar Arlanda Express förbi i sina 200 kilometer i timmen.

Kvinnan med den röda sjalen vill ­inte prata med oss.

– Hon skäms, precis som jag gör. Jag skäms för att jag tigger andras pengar och jag skäms över den här smutsiga platsen där jag bor, säger 23-årige ­Marios från Rumänien.

Han är en av få i lägret som pratar engelska och blir vår något motvillige värd i mörkret.

Marios har rest i Europa sedan han var 18 år, berättar han.

Egentligen är han utbildad snickare och målare, men i Transsylvanien där hans familj lever finns det inga jobb.

– Jag är född fattig och har ingen släkt som kan försörja mig. Då återstår bara att flytta.

Han säger att han letar efter jobb längs sin resa, men det är sällan någon vill ge honom ett påhugg. Då återstår bara att tigga.

Många tror att det finns en organisation bakom det ni gör, att ni arbetar åt någon?

– Det förekommer säkert att människor utnyttjas, men jag vet att jag bara jobbar för mig själv. I dag fick jag 35 kronor och en macka.

Är det farligt, att leva som du gör?

– Det är inte hälsosamt, jag är bara 23 år, men ser minst lika gammal ut som du och jag är säker på att du är en bit över 30. Stressen gör att jag åldras fortare.

Han berättar att vardagar brukar ­vara bäst för en tiggare. Under helgerna är det så mycket folk på gatorna att ingen ser den som sitter på knä.

Jag lyssnar med ett halvt öra. ­Kontrollerar samtidigt på min telefon hur långt det är till Haga slott från där vi befinner oss. Det är tre kilometer visar det sig och det kanske saknar ­betydelse men jag försöker att ta en genväg med en enkel referens.

Å andra sidan, vill jag ha någonting sagt om skilda världar, kan jag ju lika gärna jämföra mina egna vattentäta ­Goretex-kläder med Marios trasiga jeans, min bostadsrätt med hans ryggsäck.

Mitt liv med hans.

Enligt polisen är de flesta tiggarna, precis som Mario, romer från Syd­europa.

De tillhör alltjämt den mest diskri­minerade minoriteten. Elva miljoner människor utspridda i hela Europa. En EU-undersökning från 2011 visar att ­bara 42 procent av barnen avslutar grundskolan.

I EU:s ram för nationella strategier föreslår EU-kommissionen att varje medlemsland ska fastställa mål för att förbättra romernas livskvalitet och socioekonomiska ­situation.

Jag prövar de tjusiga orden på ­Marios.

– Ge mig ett jobb då. Var som helst i Europa, jag jobbar med vad som helst.

Nästa fråga blir ännu klumpigare, framför elden.

Hur känns det första gången man tigger om pengar, det måste finnas ett extremt motstånd?

– Varför tror du att det bara är så första gången, tror du att man vänjer sig? Det gör man inte, däremot blir man bättre och bättre på det.

Jakten på avslöjandet slutar klockan 02.30 på en soptipp i skogen.

Den organiserade brottsligheten bakom ­tiggeriet finns säkert, men inte här.

I en grön Ford Escort utan framruta ­kurar ett par under sina filtar.

Det har börjat snöa.

Försökte förbjuda tiggarna

Att tigga är inte olagligt, men polisen kan ingripa när det gäller barn eller när ­tiggaren agerar så påstridigt att det kan ses som ofredande.

I Sala försökte man 2011 att stoppa tiggeriet i den ­lokala ordnings­stadgan. När Aftonbladet under en dag pratade med invånarna var det ingen som ­hade sett någon tiggare. ­Beslutet upphävdes av länsstyrelsen.

Polisen i Stockholms län avvisade 2010 26 ­rumänska romer med stöd av en regel i utlännings­lagen som ger rätt att avvisa en utlänning som inte förväntas försörja sig ärligt. Beslutet fick hård kritik av justitie­ombudsmannen (JO).

I riksdagen har Sverige­demokraterna motionerat om förbud mot tiggeri – men bara för utländska med­borgare. Motionären Kent Ekeroth tycker att tiggarna är ett otrevligt inslag i gatubilden och vill att utländska tiggare ska avvisas och ­aldrig få återvända.

Källor: Polisen, JO, Sala kommun, riksdagen. (TT)

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet