Dagens namn: Mikael, Mikaela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Hon borde granskas”

Förra försvarsministern vägrar svara på Aftonbladets frågor

KAN UNDERSÖKAS IGEN I går avslöjade Aftonbladet att två av förra försvarsministerns närmaste medarbetare fått toppjobb inom vapentillverkaren Saab – något som kan få avtalet med Saudiarabien att granskas igen.   KAN UNDERSÖKAS IGEN I går avslöjade Aftonbladet att två av förra försvarsministerns närmaste medarbetare fått toppjobb inom vapentillverkaren Saab – något som kan få avtalet med Saudiarabien att granskas igen.

Hennes två närmaste med­arbetare fick toppjobb på ­vapentillverkaren Saab.

Men dåvarande försvarsminister Leni Björklund vägrar att kommentera Aftonbladets avslöjande.

Nu kan hon komma att granskas i KU.

– Det finns en uppenbar anledning till ny granskning efter de uppgifter som ni grävt fram, säger en väl insatt källa.

HÅLLER SIG UNDAN Aftonbladet har sökt Leni Björklund i hemmet, på lantstället och på telefon. Men förra ­försvarsministern har valt att inte svara på några frågor.   HÅLLER SIG UNDAN Aftonbladet har sökt Leni Björklund i hemmet, på lantstället och på telefon. Men förra ­försvarsministern har valt att inte svara på några frågor. Foto: Andreas Bardell

Aftonbladet kunde i går avslöja att både Leni Björklunds statssekreterare och hennes ordförande i den kommitté som förhandlade om ett militärt samarbete med Saudiarabien väldigt snabbt gick från regeringskansliet till höga befattningar hos vapentillverkaren Saab.

Saab är Sveriges största vapenexportör och avtalet visade sig i efterhand vara värt fem miljarder kronor för företaget.

Gjort sig oanträffbar

Avslöjandet har skakat det ­politiska Sverige och allt fler röster höjs nu för att införa en karensregel för högre statstjänstemän: De ska inte kunna gå ­direkt från ett förhandlingsbord å regeringens vägnar till ­näringslivet.

Men den dåvarande försvarsministern, och därmed högsta ansvariga chefen, Leni Björklund (S), vill inte kommentera de sensationella uppgifterna.

Aftonbladet har sökt henne både i bostaden, i fritidshuset och på telefon. Men Leni Björklund har gjort sig oanträffbar.

– Det vore passande om Leni Björklund deltar i debatten, ­säger vänsterledaren Jonas ­Sjöstedt.

Han fortsätter:

– Ert avslöjande visar att det är nödvändigt att införa någon slags karensregel. Det finns en uppenbar risk att någon kan ta med sig information som inte är offentlig till ett företag och det är i första hand en fråga om trovärdighet hos en regering.

”Kan inte kommentera”

Per Bill (M) är vice ordförande i konstitutionsutskottet som kommer att föreslå regeringen att avslå Miljöpartiets motion om en karensregel som ska ­behandlas i veckan.

Visar inte Aftonbladets av­slöjande att det inte räcker med de lagar vi redan har?

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall som kan komma att granskas i KU, säger Per Bill och tillägger:

– Men i första hand måste man fråga sig om det finns ett uppenbart problem och i andra hand om problemet i så fall står i proportion till de kostnader och konsekvenser en lagstiftning skulle orsaka.

”Nog för granskning”

Avtalet med Saudiarabien KU-anmäldes redan när det ­undertecknades av Leni Björklund 2005.

Då fann KU att det inte stred mot svensk vapenexportlag. Normalt sett tas inte tidigare fall upp till granskning. Men Aftonbladets avslöjande kan ändra på saken.

– Jag anser att det finns en ­uppenbar anledning till ny granskning efter de uppgifter som ni grävt fram, säger en väl insatt källa.

– Det ni har i dag (läs: i går) är fullt tillräckligt för att under­söka affären igen.

KU-granskningen av Saudiaffären med anledning av Sveriges Radios Ekots avslöjande förra månaden kommer att inledas i höst.

Saudiaffären skulle mörkas

6 mars

Sveriges Radios Ekot avslöjar att ­Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i smyg hjälpt Saudiarabien med planerna att bygga en avancerad vapenfabrik.

Avtalet med Saudiarabien slöts första gången 2005 av S-regeringen genom dåvarande försvarsminister Leni Björklund. Avtalet förnyades av alliansregeringen 2010.

7 mars

Försvarsminister Sten Tolgfors ­förnekar att Sverige skulle vara inblandat i vapenprojekt i Saudiarabien. Han KU-­anmäls samma dag.

9 mars

Sten Tolgfors säger till Svenska ­Dagbladet att han nog kände till planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien i alla fall.

15 mars

KU beslutar inleda en granskning av ­vapenaffären. Förhören kommer att ske i höst.

28 mars

Aftonbladet avslöjar hur den ­känsliga vapenaffären skulle mörkas, enligt uppgift för att skydda Sten Tolgfors. Alla ­protokoll från ett möte samlades in så att de inte kunde diarieföras av FOI.

29 mars

Sten Tolgfors avgår.

7 april

Aftonbladet avslöjar att två av Leni Björklunds närmaste män, statssekreterare Jonas Hjelm och ordförande i den kommitté som förhandlade med Saudiarabien, Kent Harrskog, direkt efter förhandlingarna fått toppjobb hos vapentillverkaren Saab. För Saab visade sig avtalet vara värt fem miljarder kronor.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet