Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Så utbrett är snusket på lyxkrogarna

Det är mögligt, smutsigt och ­personalens toaletter ligger för nära köken.

Räkor förvaras varmt och kött ligger oförpackat.

– Det är klart att det är olämpligt, säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket.

Aftonbladet har granskat stjärnkrogarna i Sveriges största städer – och hittat snusket kunden aldrig ser.

Konfiterat anklår, blodkorv och reninnanlår. Fläskbringa, råbiff och röding.

Men från köket luktar det avlopp – i alla fall enligt livsmedelsinspektörerna.

Aftonbladets granskning visar att 41 av Sveriges mest ansedda ­restau­ranger har fått anmärkningar.

Italienska restaurangen Pappa Grappa i Norrköping stoltserar med antipasto och champagne, ankbröst och lammlägg.

– Sedan besöket har vi moderniserat köket och bristerna finns inte kvar, säger en kökschef som inte vill uppge sitt namn.

Han hänvisar till restaurang­bolagets vd.

– Det är väl bra att livsmedelsinspektörerna gör sitt jobb så att vi skärper till oss. Jag har väldigt svårt att tro att vi skulle få någon mer anmärkning. Skillnaden är att vi nu gått utbildningar i hur vi ska hantera livsmedel och dessutom fräschat upp våra lokaler, säger vd:n Majed Lahdo.

Inspektionen gjordes i juni förra året.

Stjärnkrögaren Leif Mannerströms Kometen i Göteborg fick kritik för eventuellt svartmögel vid inspektionen i höstas.

– När vi tog över och köpte restaurangen för två och ett halvt år ­sedan så underkändes allt. Innan var allt godkänt av miljö och ­hälsa. Det är ett jävla sätt av de här ­inspektörerna, det är så godtyckligt allting. En inspektör är kompetent men en annan är helt inkompetent.

Mannerström fortsätter:

– Jag menar, vad fan har det för betydelse om ytterdörren står öppen mot innergården på vintern? Vi har renoverat köket för 2,5 miljoner kronor.

På Bastard i Malmö serveras grissida, kanin och fransk majskyckling. Personalen som tillreder maten arbetar med plåster på händerna och ­kylarna är smutsiga, enligt livsmedelsinspektörens rapport från i januari i år.

När Aftonbladet når krögaren vill han inte kommentera uppgifterna.

– Vi har det renaste ­köket i Malmö, säger i stället bolagets styrelseordförande Nina Wistedt Christensson.

Livsmedels­verket ska ­arbeta för ­konsumenten – och för säkra livsmedel och ärlighet i livsmedelshanteringen. Tillsynsansvaret ligger på respektive kommun.

– Det är upp till företaget att sköta den hygien de ska. Det spelar ingen roll om det är en toppkrog eller en kvartersrestaurang, säger Jan Sjögren, chef på Livsmedelsverkets kontrollsstöds­enhet.

När Aftonbladet läser upp ­utdrag av den kritik som vi i dag publicerar säger han:

– Det är klart att det är olämpligt, till exempel om personal som håller på med mat har plåster på händerna. Man ska kunna hålla sig ren när man håller på med mat.

Här är listan på krogarna som fick underkänt

Här är lyxrestaurangerna runtom i landet som hyllas på bland annat White guides lista över Sveriges bästa krogar. Samtidigt som de kritiseras i miljöförvaltningens inspektionsprotokoll. Klicka här för att läsa granskningen av krogarna i Stockholm.

VÄSTERÅS

Hässlö Werdshus

Kommentar: Vid kontrollen noterades att verksamheten förvarade en stor mängd förpackade livsmedel på golvet i frysrummet. Kökspersonal bar ring på fingret vid beredning av livsmedel. Eftersom ringar försvårar rengöringen av händerna är detta olämpligt. Det hade inte upprättats någon underhållsplan och det fanns -heller inte inplanerat när eller om golvet skulle åtgärdas och när hyllorna skulle bytas.

Verksamheten kommer att få extra kontroller.

Krögare: Lennart Borrwall.

Vd: Sven Lennart Borrwall.

Restaurangchef: Lena Borrwall.

Omsättning: 3 446 000 kronor.

Vinst: 69 000 kronor.

Limone Ristorante Italiano

Anmärkning: Skadedjursbekämpning.

Kommentar: Dörren mot verksamhetens baksida och sophantering stod öppen vid kontrolltillfället. Det är inte lämpligt att ytterdörrar står öppna eftersom det utgör en risk då skadedjur kan ta sig in i verksamheten.

Vd: Hannes Lind.

Köksmästare: Erik Lind.

Omsättning: 9 549 000 kronor.

Vinst: 93 000 kronor.

NORRKÖPING

Pappa Grappa

Kommentar: Underkänd. Brister kopplat till förvaring av oförpackade livsmedel samt skadad golvyta i mottagningsutrymmen.

Vd: Majed Lahdo.

Källarmästare: Mikael Älveroth.

Omsättning: 12 825 000 kronor.

Vinst: 186 000 kronor.

ÖREBRO

A mano

Kommentar: Rengöringen var eftersatt på vissa ställen. Kontrollera rengöringen av handtag, ljusknappar, undersidan av hyllor, svåråtkomliga utrymmen som plasthinkar användes som förvaring till bland annat olika såser. Detta är olämpligt då hinkarna, i detta fall, är gjorda för majonnäs vilket medför att man inte vet hur materialet reagerar vid förvaring av andra slags livsmedel. Det kan alltså finnas en risk för förorening av livsmedlet som förvaras i hinken. Rengöringsrutinen kan kompletteras. Hårskydd bör användas.

Noteringar: Kontroll av vatten diskuterades.

Källarmästare: Ola Ohlin.

Vd: Dan Karlsson Thofelt.

Omsättning: 6 279 000 kronor.

Vinst: 794 000 kronor.

Restaurang Ågatan 3

Kommentar: Plasthinkar (till exempel gamla crème ­fraiche-hinkar) användes som förvaring till bland annat olika såser. Detta är olämpligt då hinkarna, i detta fall, är gjorda för en specifik produkt vilket medför att man inte vet hur materialet reagerar vid förvaring av andra slags livsmedel. Det kan också finnas en risk att ämnen fäller ut från plastmaterialet då de kördes i diskmaskin. Det är inte utrett att hinkarna klarar höga temperaturer. Det kan alltså finnas en risk för förorening av livsmedlet som förvaras i hinken.

Vd: Johan Tinglöf.

Omsättning: 6 279 000 kronor.

Vinst: 281 000 kronor.

Kungsgatan 1

Kommentar: Personaltoaletten saknade förrum. Det bör finnas ett förrum för att skilja av toaletten från utrymmen där livsmedel hanteras.

Vd: Patrik Larsson.

Omsättning: 6 396 000 kronor.

Vinst: 18 000 kronor.

JÖNKÖPING

Den Småländska Kolonin

Kommentar: Brister i underhåll: En bit av golvet i utrymmet utanför torrförrådet saknar golvmatta. Hål i vägg i grönsaksrum. Trasigt kakel utanför dörr till städutrymmet. Sprucken fog i ett hörn i diskutrymmet. Plåt/galler vid kylbänk i köket saknas. Klinker löst vid grönsakskyl. Vägghörn bredvid trappa (den till ovanvåning) var sprucken. Slitna galler till golvbrunnar i köket. Temperatur i fiskkyl uppmättes till +8. På en av förpackningarna var förvaringsanvisningen 0-+4C. Uppmätt temperatur i en köttkyl var +11.

Vd: Jens Markulf.

Omsättning: 2 232 000 kronor.

Vinst: 72 000 kronor.

UPPSALA

Hambergs

Kommentar: Stekpannor och annan utrustning i kontakt med livsmedel var bristfälligt rengjorda. Det var smutsigt på golv i kylar och torrförråd samt gång utanför torrförråd. Frys i behov av avfrostning. Is tyder på att ­värmen har höjts i frysen. Jordiga grönsaker förvarades nära tvättade grönsaker. Risk finns för korskontamination. Bristande rutin för märkning av färdigpackade ­varor. De granskade etiketterna visade brister i allergenmärkning. Risk för att livsmedel blir skadliga för hälsan.

Ansvariga för butikens delikatessdisk: Jan-Christer Hamberg och Joel Näslund.

Företaget saknar registrerad årsredovisning.

Peppar Peppar

Kommentar: En kraftig lukt av avlopp noterades vid golvbrunnen under värmeenheterna i köket.

Träskärbrädorna såg slitna ut och bedömdes vara svåra att rengöra. Rena grytlock förvarades mellan hyllan och väggen ovanför värmeenheten. Väggen bakom locken och den del av locken som kom i kontakt med väggen var bristfälligt rengjord. Förvaringsplatsen är olämplig på grund av att det blir mycket fett när man steker. Locken bör förvaras på en annan plats. Avvikelsen åtgärdades omgående. Taket till draglådorna i kylbänkarna var bristfälligt rengjort. Om livsmedel i kantinerna är högt lastade och om de under produktionen inte är övertäckta, kan det finnas risk för att de blir förorenade.

Köksmästare: Mikael Karlsson.

Vd: Mattias Andersson.

Företaget bildat 2011.

Saluhallsrestaurangerna

Kommentar: Draglådor i köket var tejpade vilket försvårar rengöringen, en av draglådornas handtag var löst och det var bristfälligt rengjort bakom handtaget.

Vd: Jens Åström.

Omsättning: 41 766 000 kronor.

Vinst: 1 529 000 kronor.

LINKÖPING

Stångs magasin

Kommentar: Smutsig golvbrunn vid bageridelen. Åtgärdat enligt protokoll.

Köksmästare: Kristoffer Mäkelä.

Vd: Peter Weinhandl.

Omsättning: 7 953 000 kronor.

Vinst: 134 000 kronor.

MALMÖ

A Mesa Brasil

Kommentar: Bristfällig rengöring på rostfria hyllor i kök. Tänk på att separera gångkläder och arbetskläder.

Bolagsman: Suzana Oliveira Costa, Christian Persson.

Företaget saknar registrerad årsredovisning.

Restaurang Atmosfär

Kommentar: Huvudbonad bör bäras av personal som arbetar med oförpackade livsmedel. Bättre avskiljning av privata kläder och arbetskläder. Något hög temperatur på räkor, dessa kasserades under inspektionen.

Vd: Henrik Regnér.

Omsättning: 12 341 000 kronor.

Vinst: 246 000 kronor.

Bastard

Kommentar: Samma avvikelse påpekades i förra årets kontroll. Bristfällig rengöring på kyllister. Personal som arbetar med livsmedel har plåster på händerna. Handskar används inte. Dokumentation av korrigerande ­åtgärder, resultat av genomförda kontroller och verifieringsinsatser saknas.

Kökschef: Andreas Dahlberg.

Vd: Mats Christensson.

Omsättning: 9 510 000 kronor.

Vinst: 193 000 kronor.

Café Le fil du rasoir

Kommentar: Kyllister sönder i kylbänk. Svårt att hålla rent. Tvål och papper saknades vid vask.

Åtgärdades under inspektionen.

Vd: Bicky Chakraborty.

Omsättning: 13 593 000 kronor.

Vinst: 249 000 kronor.

Chili Bar & Restaurang

Kommentar: Delar av köket och diskrummet är slitna (väggar i köket, golvbrunnar i diskrummet, trasiga kyl­lister, etcetera). Detta försvårar rengöringen samtidigt som det möjliggör samling av smuts och mikroorganismer. Lokalen bör hållas i gott skick så att den kan lätt hållas rent och att fara inte uppkommer för att livsmedlen kontamineras/förorenas.

Vd: Tim Dujmovic.

Omsättning: 6 501 000 kronor.

Vinst: 100 000 kronor.

Delikatessen

Kommentar: Bristfällig separering av råa/färdiga livsmedel i kylrummet. Avvikelse var åtgärdat under kontroll. Oövertäckta livsmedel förvarades i frysen.

Se över rutin för förvaring/separering av livsmedel i kylar och frys. Bristfällig märkning på egenproducerade livsmedel.

Ingrediensförteckning saknas på hummersås. Ordet ingredienser saknas på egenproducerade/butiksförpackade livsmedel.

Ursprungsmärkning av fisk saknas på fiskvaror (fisk och varm- och kallrökt fisk).

Vd: Fredrik Nilsson.

Omsättning: 7 366 000 kronor.

Vinst: 162 000 kronor.

Doc Italiano

Kommentar: List är trasig i blast-chillern. Papper saknades vid handtvättställ men åtgärdades under inspektionen. Se över rutin.

Vd: Massimo Gallina.

Omsättning: 1 969 000 kronor.

Förlust : 643 000 kronor.

Restaurang Hipp

Kommentar: Se över slitage vid silikontätningar mellan golvet och nedkylningsskåpet och gummilisterna under kylrumsdörrar. Plastfilmhållare är rostiga och svåra att hålla rent.

I samband med kontroll har uppgifter som är relevanta för riskklassificeringen antecknats.

Restaurangchef: Sofia Gustavsson.

Bolagsordförande: Jonnie Fedel.

Omsättning: 14 927 000 kronor.

Vinst: 294 000 kronor.

Italia IL Ristorante

Kommentar: Infrastruktur/underhåll: bänkskiva för ­pizzaberedning är sliten, är inplanerad att bytas.

Bolagsordförande: Alexander Gatti.

Omsättning: 3 833 000 kronor.

Förlust : 740 000 kronor.

Restaurang Johan P

Kommentar: Golv brutet vid golvbrunn och inte helt tätt runt om.

Köksmästare: Joakim Nilsson.

Styrelseordförande: Niklas Bilsten.

Omsättning: 16 545 000 kronor.

Vinst: 299 000 kronor.

Kin Long

Kommentar: Mjöl, potatismjöl, socker och salt förvaras i stora trälådor. Dessa trälådor är inte lämpliga material att komma i kontakt med livsmedel då det finns risk för korskontaminering av bland annat träflisor till livsmedel. Bristfällig rengöring av flera kyllister i köket, risk för ansamling av smuts och mikroorganismer. Handtvättställ vid köket används inte för sitt ändamål, denna bör vara utrustad med flytande tvål och pappershandduk så att kökspersonalen effektivt kan uppnå god handhygien.

Vd: Chiu Ching Wang.

Omsättning: 2 926 000 kronor.

Vinst: 0 kronor.

Restaurang La Couronne

Kommentar: Skärbrädor som ska komma i kontakt med livsmedel förvaras på olämplig plats, i detta fall på smutsigt kakel vilken är i anslutning till golvet.

Flertalet kyllister i köket är i behov av rengöring. Flera kyllister är trasiga och är i behov av underhåll. Dokumentation gällande temperaturkontroll för varmhållningen sker inte enligt rutin. Dokumentation gällande temperaturkontroll för kylförvaring sker inte enligt rutin.

Rutiner för temperaturkontroll vid varumottagning är bristfällig.

Vd: Alain Lemaire.

Omsättning: 9 500 000 kronor.

Förlust : 30 000 kronor.

HELSINGBORG:

Gastro

Kommentar: Bristande rengöring på golvbrunn. Verksamheten avviker från gällande lagstiftning men ingen efterkontroll behövs.

Drivs av: Per och Sara Gastro.

Omsättning: 17 335 000.

Vinst: 102 000 kronor.

Dahlbergs

Kommentar: Kylskåplister och diskmaskin är i behov av bättre rengöring.

Drivs av: Per och Sara Gastro.

Omsättning: 17 335 000.

Vinst: 102 000 kronor.

GÖTEBORG:

Avalon Hotel & Restaurang

Kommentar: Skinka förvaras oförpackat på nätgaller ovanpå grönsaker, detta ökar risken för kontaminering mellan livsmedel. Rengöringsdon står mot golvet i köket, vilket kan främja bakteriell tillväxt då rengöringsdon inte torkar ordentligt stående mot golvet. Sliten/smutsig kyllist noteras, detta har även varit avvikelse under tidigare års inspektion. Mycket isig ventilation i frysutrymme.

Restaurangchef: Bengt Friberg.

Vd: Torbjörn Johansson.

Omsättning: 30 227 000 kronor.

Vinst: 6 000 kronor.

Restaurang Barrique Winebar

Kommentar: Vatten på botten av kyl. Rostig avställningsyta där ren disk står. Kyllisterna är trasiga och därför svåra att hålla rena. Smutsiga och eventuellt mögel på dem. Smutsig diskmaskin.

Bolagsordförande: Charlotte Altmarker.

Omsättning: 3 198 000 kronor.

Vinst: 248 000 kronor.

Basement Restaurant & Bar

Kommentar: Silikonlist mellan kakel och handtvättställ är sliten och visar början till svartmögel. Handvättställ är i behov av rengöring, både i första köket och i anslutning till beredningsbänk. I köket ovan hittades krydda med utgånget bäst före-datum. Vid inspektion sköljdes redskap av i handtvättstället i anslutning till beredningsbänk. Ett handvättställ bör endast användas för handtvätt.

Vd: Magnus Larsson.

Omsättning: 9 728 000 kronor.

Förlust : 492 000 kronor.

Restaurang Caleo

Kommentar: Inspektion efter inkommet klagomål om misstänkt matförgiftning. Ytteremballage förvaras på bänk bredvid matlagning, risk för kontamination finns. Bröd förvaras ovanför diskmaskin.

Omsättning: 15 560 000 kronor.

Vinst: 1 019 000 kronor.

Pour Bon

Kommentar: Delar av kylrummets väggar och tak för färdiglagad mat och grönsaker hade svartmögeltillväxt. Även ett flertal kyllister för kylenheter hade svartmögeltillväxt. Ventilationsrör och fläkt var täckta med bakat mjöldamm. Vägg vid fönster i bageriet ovanför kavlingsmaskinen hade en hinna av svartsot. Rengöring för ­arbetsredskap var eftersatt. Likaså var kanten mellan vägg och beredningsbänk ingrodd med smuts. Kylfläkten i kylrummet hade ett jämnt lager damm. Risk att matrester från arbetsredskap kan hamna i maten vid användning av dessa maskiner och förorena maten. Risk att damm från fläkten kan förorena maten om inte övertäckningen är helt täckt. Det kan även förorena arbetsbänkar då dammet kan följa med kantiner.

Bolaget har inte vid senaste kontrollerna den 2 december 2010 och den 6 december 2011 visat upp en fungerande rutin för rengöring. Återkommande brister har noterats vid dessa tillfällen. Mot bakgrund av dessa brister kommer miljöförvaltningen att ta beslut om att ni ska rätta till era brister. Beslutet kommer att förenas med vite.

Enhetschef: George Jallow.

Omsättning: 9 395 305 kronor.

Förlust : 4 004 285 kronor.

Familjen

Kommentar: Tillagat kött förvaras bredvid rått kött på en skärbräda, risk finns för korskontamination mellan färdiglagad produkt och rå produkt. Personal torkar av skärbräda/knivar med släng samt torkar händerna på släng efter handtvätt. Tänk på att bakterier kan växa i en textilhandduk. Dessa kan vid handtorkning föras över till händerna och risk finns för att det senare förs över till livsmedel. Kanten på frysboxen är smutsig, något smutsiga ytskikt på kylar, duschmunstycke smutsigt, något smutsigt handtvättställ, ventilation i kyl är smutsig, städutrustningen är smutsig. I städutrymmet är lukten unken.

Vd: Björn Persson.

Omsättning: 26 624 000 kronor.

Vinst: 1 018 000 kronor.

Restaurang Gabriel AB, Fisktorget 3

Kommentar: Rengöring för inredning var eftersatt. Till exempel var samtliga kyllister på draglådor under varma enheten ingrodda med gamla matrester, röd- och svartmögel. Risk att föroreningar kan överföras till livsmedel. Tak och väggar över varma enheter var ingrodda med matfett, under arbetsbänkar låg gamla matrester. Risk att föroreningar kan överföras till livsmedel.

Företaget kunde visa upp en underhållsplan vid kontrollen. Kyllister som var trasiga var beställda. Innertak över varma enheter där beläggningen flagnar är planerat för åtgärd 2012.

Vd: Gunnar Malm.

Omsättning: 5 260 000 kronor.

Vinst: 67 000 kronor.

Restaurang Heaven 23

Kommentar: Trasiga kyl- och fryslister kvarstår. Rengöring av lokal med dess utrustning är nu god. Avvikelser gällande handfat, kontaktytor, diskmaskin etcetera är åtgärdade. Dock noterades bristfällig rengöring av kyllister.

Hör till Gothia Towers AB, dotterbolag till Svenska mässans stiftelse.

Vd: Petter Ullberg.

Omsättning: 482 931 000 kronor.

Vinst: 37 610 000 kronor.

Hello Monkey

Kommentar: Fuktskada med svartmögeltillväxt ovanför diskmaskin. Fryslister är trasiga. Kärl med oförpackade grönsaker förvaras under ett handtvättställ där kemikalier finns. Risk för att kemikalier förorenar livsmedel. Galler saknas på golvbrunn vilket inte ger en tillräcklig skyddsbarriär mot skadedjur. Papper finns ej tillgänligt vid alla handtvättställ.

Ordförande: Anders Elfstedt.

Omsättning: 7 814 000 kronor.

Vinst: 561 000 kronor.

Restaurang Kometen

Kommentar: Färg flagnar på lister/rör i lokalen. Sprickor i golvet i köket. Rost på en del ställen, till exempel golvbrunnar. Slitna trähyllor och väggar (flagnar färg) i torrförråd. Eventuell svartmögeltillväxt på golvlist vid disken. Bristfällig separering mellan livsmedel. Till exempel står smörpaket direkt på oförpackade kokade potatisar.

Skopor förvaras i livsmedel, till exempel mjölpåsar. ­Ytterdörr står öppen intill köket och det saknas därmed en barriär för att förhindra att skadedjur tar sig in i lokalen. Kontaktytor, så som kylhandtag, är smutsiga. Viss ventilation är smutsig. Diskmaskin i behov av rengöring.

Köksmästare: Jonas Blomstervall

Krögare: Leif Mannerström, Christer Johansson, Ulf ­Johansson.

Ordförande: Christer Johansson.

Omsättning: 16 896 000 kronor.

Förlust : 1 257 000 kronor.

Magnus & Magnus Restaurang, Magasinsgatan 8

Kommentar: Underhåll i lokalen är på vissa ställen något bristande, exempelvis är handtag lagat med tejp. Plan för att åtgärda detta finns. Skafferi något rörigt med flera öppnade förpackningar, vilket kan innebära en risk för kontaminering. Skärbrädor förvaras på golv i trapp, vilket är en olämplig förvaring då dessa blir smutsiga av golvet. Städutrustning något smutsig.

Köksmästare: Ola Carlsson.

Vd: Magnus Gunnarsson.

Omsättning: 10 822 000 kronor.

Vinst: 70 000 kronor.

Ma Cuisine

Kommentar: Smutsig städutrustning, vilket kan försvåra för fullgod rengöring. Smutsigt i tak i diskmaskin. Mycket smutsig kyllist, med eventuell svartmögeltillväxt. Kylrännan i köket, som används under lunchen, håller i ena änden en temperatur mellan 9 till 13 grader. Här förvaras tillagad kyckling. Den höga temperaturen kan innebära en risk för mikrobiologisk tillväxt i livsmedlet. Kyckling kasseras efter påpekande.

Företaget saknar registrerad årsredovisning.

Firmatecknare: Franck Desveaux, Jean-Francois ­Patrick Lambert och Spyridion Tserpelis.

Park Aveny Café

Kommentar: Vid kontrollbesöket arbetade personal med ringar och klocka. Vid samtal med den ansvarige i köket framkom att det inte finns tillräckliga rutiner för hur verksamheten ska säkerställa att personalen inte ­arbetar med smycken. Smycken som ringar och klocka utgör en risk för att livsmedel kontamineras eftersom det inte går att tvätta händerna ordentligt rena när man har dem på. Vid kontrollen konstaterade vi att livsmedel inte hanteras på ett säkert sätt. Vi anser därför att ni inte uppfyller lagstiftningens krav på säkra livsmedel.

Hör till koncernmodern Ramuk AB.

Vd: Bicky Chakraborty.

Omsättning: 0 kronor.

Vinst: 157 000 kronor.

Pensionat Styrsö Skäret, Skäret Vägen 53

Kommentar: Duschpistol i köket var inte ren. Golv­skrapor och borstar är inte rena. Förkläde lämnades vid handtvättställ i köket. Risk för kontaminering med skvättvatten finns. Temperatur i sevicekylen var för hög. Omärkta livsmedel finns i kyl och frys.

Köksmästare: Jens Albrechtsson.

Vd: Ola Tulldahl.

Omsättning: 11 395 000 kronor.

Vinst: 176 000 kronor.

Restaurang River Café, Eriksberg, Dockpiren

Kommentar: Spindelväv fanns på lampa i torrförråd. Takplattor saknas i diskutrymme och i städförråd fanns hål i vägg och tak som kan medföra att skadedjur kan ta sig in.

Krögare: Lars Hedman.

Vd: Lars Hedman.

Omsättning: 12 323 000 kronor.

Vinst: 155 000 kronor.

Wasa Allé/Wasa Källare, Vasagatan 24

Kommentar: Skärbrädor är slitna och bör bytas ut omgående. Avfallsvagn är rostig. Förvaring i öppnade konserver sker vilket inte är lämpligt. Dörr står öppen i källaren och därmed finns ingen skadedjursbarriär in till köket. Temperatur kontrolleras inte på varma buffén. Mycket sås står framme och det är svårt att hålla tillräckligt hög temperatur på den. Smutsiga kyllister på bänkkylar. Smutsiga spolmunstycken i diskutrymmen. Städmopp förvaras stående både i Wasa allé och källare. Det finns risk att bakterier tillväxer om den torkar långsamt. Ventilationen i kylrummet i källaren är i behov av rengöring.

Fotnot: Omsättning och vinst gäller bolaget som driver restaurangerna. I enstaka fall kan bolagen driva ytterligare restauranger i samma rörelse. Uppgifterna är hämtade från de senast registrerade årsredovisningarna.

Inspektionerna/kontrollerna är gjorda mellan den 1 januari 2011 och mitten av februari i år. Många av bristerna kan alltså i dag vara åtgärdade.

 

Efterlysning

Vi fortsätter att granska restaurangbranschen. Jobbar du inom disk och städ och vill berätta om dina arbetsvillkor? Mejla Aftonbladets reporter på [email protected] och delta på Twitter, via #restaurangranskningen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet