USA:s krigsskepp på väg mot Iran

Ännu ett hangarfartyg mot Persiska viken

Foto: Scanpix
USS Enterprise utanför Aten den 29 mars i år.
NYHETER

Spänningarna ökar i Persiska viken.

Irans kärnkraftsprogram gör att USA skickar ett andra hangarfartyg till området.

Samtidigt förnekar Iran återigen att man vill tillverka kärnvapen.

För första gången sedan juni 2010 kommer den amerikanska flottan att ha två hangarfartyg vid Persiska viken.

När USA nu väljer att skicka dit USS Enterprise för att tillsammans med fartyget Abraham Lincoln stärka upp bevakningen i området är det till följd av Irans kärnkraftsutveckling, skriver nyhetsbyrån AP.

Övervakar oljerutter

Det senast ditkomna hangarfartyget ska hjälpa till övervaka USA:s militära operationer i Afghanistan och agera mot pirater vid den somaliska kusten, enligt befälhavare Amy Derrick-Frost.

Krigsskeppen patrullerar även strategiska oljerutter i Periska viken som Iran hotat att stänga av som hämnd för de sanktioner man utsatts för på grund av landets kärnkraftsprogram.

Många länder, däribland USA, är starkt skeptiska mot att Iran enbart har fredliga avsikter med kärnkraftsforskningen, som man själva hävdar.

Enligt Amy Derrick-Frost är det andra hangarfartygets nya placering inte ett resultat av ett specifikt hot, utan av rutinmässig karaktär.

IAEA-samtal återupptas

Under måndagen har det interantionella atomenergiorganet IAEA gått ut med nyheten om att kärnkraftssamtal med Iran kommer att återupptas.

I Turkiet kommer representanter för Iran att möta motparter från Ryssland, Kina, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA, enligt CNN.

– Vi har enats med Iran att inleda nya samtal i Istanbul den 14 april. Vi är väldigt nöjda med att dessa samtal, som kommer att röra den internationella oron kring det iranska kärnkraftsprogrammet, återupptas efter ett års tid, säger Michael Mann, talesman för IAEA i ett pressmeddelande.