Hundar massutrotas i Ukraina

1 av 2 | Foto: Sveriges radio P3
Två av av de tiotusentals herrelösa hundar som finns i Ukraina.
NYHETER

I Ukraina pågår en massutrotning av herrelösa hundar inför fotbolls-EM.

Med hjälp av gift och mobila krematorier massutrotas djuren.

– Redan nu har tiotusentals hundar dödats, säger Asia Serpynskaya vid ukrainska djurskyddsgrupper till Sveriges Radio.

Inför sommarens EM ska Ukraina visas från sin bästa sida och inga hemlösa hundar ska finnas på gatorna. I skogarna runt EM-städerna Kiev, Donetsk, Lviv och Charkiv ligger stora högar med döda djur, uppger Asia Serpynskaya, som är huvudansvarig för de ukrainska djurskyddsgrupperna, till P3 Nyhetsguiden i P3, vid Sveriges radio.

- Nu innan fotbolls-EM håller man intensivt på med att få bort hundarna från städerna. I dessa städer finns det i princip inga hundar kvar, säger hon.

Tiotusentals döda

Sedan klartecknet kom att EM ska hållas i huvudstaden Kiev har 20 000 hundar avlivats. Med hjälp av mobila krematorier har hundarna fångats in, förgiftats och sedan bränts.
Enligt rapporter till internationella djurrättsorganisationen Peta har en del hundar även kremerats levande. Men efter protester från Peta såväl som inhemska djurskyddsgrupper har dödandet av hundarna upphört i huvudstaden. Där fångas hundarna numera in för att kastreras.

Massutrotning

Djurskyddsgrupperna i Ukraina vill att Europeiska fotbollsförbundet, UEFA, ska rycka in och få stopp på hundrensningen även i de andra städerna.

- Vi har många gånger vänt oss till UEFA, och berättat för dem att man håller på att massutrota herrelösa djur i de städer i Ukraina där fotbolls EM kommer hållas. Men vi får svaret att UEFA inte har något med detta att göra, säger Asia Serpynskaya.

Enligt Sveriges radio meddelar UEFA att de inte tvingar Ukrainas regering att avliva djuren inför fotbolls-EM.

FAKTA

Mobila krematorium

I Kiev avlivades djuren tidigare, numera fångas de in och kastreras och släppts sedan ut igen.

I städerna Donetsk, Lviv och Charkiv används mobila krematorium. Först fångas hundarna in, avlivas med gift och kremeras på plats.

I vissa fall tas hundarna in till myndigheterna där avlivningen avvaktar i fem dagar i väntan på eventuella ägare.

Källa: Sveriges Radio P3, Peta