Obama hyllade svenske hjälten

Spelade in hyllningstal för Raoul Wallenberg

1 av 2
Raoul Wallenberg.
NYHETER

Här hyllar Barack Obama svenske krigshjälten Raoul Wallenberg.

Förintelsens minnesdag och svenskens insatser har firats i både Sverige och USA.

– Det är en ära för mig att få hylla och hedra livsgärningen och arvet efter Raoul Wallenberg, säger president Obama i en video.

Svenske diplomaten Raoul Wallenberg räddade tusentals ungerska judar från en säker död under andra världskriget.

Som andra person i historien, efter Winston Churchill, utsågs han 1981 till amerikansk hedersmedborgare.

Förintelsens minnesdag

Under torsdagen firades Förintelsens minnesdag i USA och i Kulturhuset i Stockholm spelade upp en specialinspelad film där Wallenberg hyllas av Barack Obama.

– När Budapest judar förseddes med gula stjärnor skyddade han dem bakom den blågula svenska flaggan, säger Obama i filmen som även publicerats på Vita husets hemsida.

I två minuter pratar presidenten om den svenske hjältens insatser som han tycker inspirerar andra.

– Låt oss, liksom han, vägra att vara betraktare när vi ställs inför ondska, säger Obama.

Vid ceremonin i Kulturhuset deltog bland andra EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson, USA:s ambassadör Mark Brzezinski och författaren Ingrid Carlberg.

”Känner sorg”

– Jag känner både hopp och sorg i dag när jag tänker på denne unge man som gav sitt liv för våra grundläggande värderingar, säger Brezezinski till TT.

I USA hölls en annan ceremoni i kongressens rotunda i Washington där bland andra prinsessan Madeleine och riksdagens talman Per Westerberg deltog.

För några dagar sedan röstade representanthuset ja till att ge Raoul Wallenberg, som skulle ha fyllt 100 år i år, kongressens guldmedalj, skriver TT.

FAKTA

Raoul Wallenberg

• Född 1912, död troligen 1947, arkitekt, affärsman, diplomat, ledare för en räddningsaktion som räddade tiotusentals ungerska judar 1944–45.

• Wallenberg, utbildad till arkitekt i USA och kring 1940 affärsman med ett brett kontaktnät i Centraleuropa, fick av den amerikanska War Refugee Board 1944 i uppdrag att försöka hejda de tyska deportationerna av judar i Ungern.

• Han utsågs till legationssekreterare vid svenska ambassaden i Budapest, och utifrån förhandlingar med SS och ungerska myndighetspersoner samt med hjälp av skyddade hus och skyddspass, vilkas ägare klassades som svenska medborgare, lyckades han rädda ett stort antal judar i Budapest.

• I januari 1945 fördes Wallenberg bort av sovjetiska soldater, sannolikt misstänkt för att ha samarbetet med SS. Troligen dödades han i ett sovjetiskt fängelse 1947.

Källa: Ne.se

ARTIKELN HANDLAR OM