Dagens namn: Linda
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Hon ströp mig och då kunde jag knappt andas”

Maria, 19, berättade om sin mamma och bror i en intervju

blev 19 år Ett av ­polisens viktigaste bevis i utredningen av mordet på Maria är bandinspelningen sex dagar före mordet där hon berättar om hur hennes mamma tagit stryptag på henne och hur hennes bror har velat kontrollera hennes liv. ”Vår relation går upp och ner”, säger hon.   blev 19 år Ett av ­polisens viktigaste bevis i utredningen av mordet på Maria är bandinspelningen sex dagar före mordet där hon berättar om hur hennes mamma tagit stryptag på henne och hur hennes bror har velat kontrollera hennes liv. ”Vår relation går upp och ner”, säger hon.

Mamman tog stryptag på Maria. Brodern ville kontrollera hennes liv.
Det säger den mördade 19-åringen i en intervju sex dagar före mordet. Inspelningen är nu ett av polisens viktigaste bevis.
– Det är väldigt jobbigt mellan oss två, säger hon om brodern.

Åklagare och poliser anser nu att mordet var hedersrelaterat, iscensatt av den egna familjen. Den 16-åriga brodern häktades i går, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Mamman häktades samtidigt för anstiftan till mord, skäligen misstänkt för mord - vilket är en lägre misstankegrad.
Aftonbladet har tagit del av bandinspelningen som nu är ett av polisens viktigaste bevis. I den 34 minuter långa intervjun med Maria, gjord av några studenter, beskriver hon hur mamman misshandlade henne i januari 2011. Några dagar före misshandeln sade mamman att "du är en skam för familjen":
– Hon ströp mig och då kunde jag knappt andas. Sen började hon hota mig. "Vänta bara tills du somnar, jag vet att du inte kan låsa dörren, då kommer jag och dödar dig, tro inte att du kommer att leva efter det här".

”Vi blev hjärntvättade”

Maria larmade polisen. Men trots att hon hade blåmärken över hela kroppen slutade det bara med att poliserna sade "gå till soc i morgon". Det lovade Maria.
Maria berättar att mamman själv tvångsgiftes med Marias pappa som 13-åring. En kurdisk vän till Maria säger till Aftonbladet:
– Mamman såg inte Maria som sin dotter. Hon pratade dåligt om henne.
I den bandade intervjun framgår att den 16-årige brodern ville kontrollera Maria, i enlighet med hederstänkandet:
– Det är väldigt jobbigt mellan oss två. Vi blev hjärntvättade. Vår relation går upp och ner. Han säger "du vill bara bo själv för att ha kul och festa och ha killar".
För två månader sedan tog Maria kontakt med mamman och brodern igen, efter ett långt uppehåll i relationen, berättar vännen för Aftonbladet. På internet lade Maria ut bilder på sig och brodern.

Tjatade i nio månader

– Jag tyckte det såg falskt ut. Det kändes som att de bara ville vinna hennes förtroende. Hon litade lätt på folk.
I psykologistudenternas intervju beskriver Maria socialtjänstens slappa agerande innan pappan kidnappade henne till Irak som 11-åring:
– Myndigheterna? Oh, my god. Innan vi blev kidnappade berättade min halvsysters mamma för socialen att det var någonting på gång, och att vi behövde hjälp. Men de gjorde ingenting.
Hon berättar också att hon tvingades tjata i nio månader innan hon ens fick en egen lägenhet av socialtjänsten.
En annan vän säger om Maria:
– Hon var glad trots allt hon gått igenom. Hon sprudlade av energi och glädje, var glad för att det gick så bra för henne i skolan. Hon älskade livet och hade massor av planer.

Här är ett utdrag ur studenternas inspelning

Avskrift av en bandad intervju med Maria den 17 april, sex dagar före ­mordet. Inspelningen är nu ett av polisens ­viktigaste bevis.

Här är ett utdrag ur studenternas inspelning

Om hur pappan ­kidnappade henne:

M: Tre månader innan jag skulle fylla tolv år blev jag kidnappad till Kurdistan, med mina bröder. /.../ När jag var 15 år så blev jag våldtagen och bortgift.

Om familjens heders­tänkande:

M: Heder har en stor ­betydelse i min familj. /.../ När jag bodde i Kurdistan så var det det här typiska, kurdiska livet. Stanna hemma, tvätta kläder, diska, ta hand om ­gäster, ta hand om pappa, bröder, vara fin flicka, prata ­inte med folk. /.../ Här i Sverige var det mycket värre. För då fick man inte träffa sina ­vänner, fick ­inte gå ut och ­göra saker som alla andra gjorde.

Om svenska myndigheter:

I: Hur hjälpte myndigheterna dig?

M: Myndigheterna? Oh, my God. /.../ Innan vi blev kidnappade berättade min halvsysters mamma för socialen att /.../ något skulle hända, och att vi behövde hjälp. Men de gjorde ingenting.

Om sin 16-årige bror som i går häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på henne:

M: Det är väldigt jobbigt mellan oss två. Vi har ju varit så här tajta i flera år, men när jag flyttade tillbaka till Sverige igen, så bodde han där nere. För vi litade inte på varandra. Vi blev hjärntvättade, och vi ­litade inte på varandra. /.../ Vi lyckades få hit honom /.../ Vår relation går upp och ner. Han säger: ”Du vill bara bo själv för att ha kul och festa och ha ­killar”.

I: Han känner att han ­fortfarande ska ha koll över dig?

M: Precis.

Om vad mamman sade när Maria erbjöd sig att flytta hemifrån:

M: ”Nej, du är en skam för ­familjen.”

Om mammans påstådda misshandel av Maria, i början av 2011:

M: Hon misshandlade mig som fan. Hon ströp mig och då kunde jag knappt andas. /.../ Sen började hon hota mig, och då blev jag riktigt rädd.

Hon bara: ”Vänta bara till du somnar, jag vet att du inte kan låsa dörren, vänta bara tills du somnar, då kommer jag och dödar dig, tro inte att du ­kommer att leva efter det här”.

Om vad som hände efter att Maria ringt polisen ­under miss­handeln:

M: Polisen kom, de såg att jag var helt skadad i ansiktet, en massa blåmärken i kroppen. De bara: ”Vi måste ta bilder, och sen ska vi ut härifrån”. Jag bara: ”Nej”. De bara: ”Du måste anmäla din mamma”. Jag bara: ”Nej, aldrig i livet, jag kan inte anmäla henne, det går inte”. De bara: ”Okej med bilder?” Jag bara: ”Nej”. De bara: ”Okej, gör oss en tjänst, gå till soc i morgon”. Jag bara: ”Jag ska”.

Om hur socialtjänsten först efter nio månaders möten ordnade en egen lägenhet åt Maria:

M: Jag satt och tjatade på dem varenda gång jag träffade dem: ”Snälla hjälp mig, snälla hjälp mig”. Men nej.

Fotnot: I står för intervjuare, M för Maria.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet