Hipp hipp hurra, för kungen i dag

NYHETER

I dag fyller kungen 66 år.

Flera hundra personer väntas komma till slottet för att fira honom.

- Jag vet inte om man måste förbereda sig så mycket efter alla år. Men det är trevligt, säger kungen till Aftonbladet inför festligheterna.

Den 22 maj är det dags för en av årets stora kungliga höjdpunkter: prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan.

Men redan i dag smygstartar kungafamiljen firandet, med kungens 66:e födelsedag.

Folket gratulerar

Festande sker traditionsenligt vid Stockholms slott - och normalt brukar flera hundra personer komma dit för att hylla kungen. 

- Firandet börjar på borggården kvart över elva och pågår nästan fram till klockan ett. Kungen kommer ut tjugo över tolv och man kan även lämna sina gratulationer till honom inne på Rikssalen, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet. 

Aftonbladet träffade kungen ute på Djurgården några dagar innan födelsedagen. Då berättade statschefen att han såg fram emot firandet, men på frågan om hur han förberedde sig svarade kungen med ett skratt. 

– Ja, haha. Jag vet inte om man måste förbereda sig så mycket efter alla år. Det blir väl ungefär som vanligt. Men det är trevligt, sa han.

"Ska bli väldigt trevligt"

Kungen passade även på att för första gången kommentera nästa stora fest i familjen: Estelles dop.

– Det blir en ganska så stor dopceremoni och i och med det är det mycket som ska förberedas och planeras. Vi är i full gång och ser fram emot alla de gäster som vi har bjudit in. Det ska bli väldigt trevligt hoppas jag, sa han.

FAKTA

Så firar du kungen i dag:

11:15 Marinens musikkår marscherar in och genomför ett figurativt program.

11:40 Arméns- och Marinens musikkår marscherar in.

11:45 Kungen kommer ut från Västra valvet och går fram till och tar emot högvakten. Arméns musikkår spelar paradmarsch. Därefter går kungen upp till överkommendantens mottagning i högvaktsflygeln.  

11:48–12:15 Arméns musikkår genomför ett musikprogram.

12:00 Salut om 21 skott skjuts från Skeppsholmen.

12:20–12:40 Kungen kommer ut på Yttre borggården. Pågående högvakt rider in med Livgardets Dragonmusikkår. Barn får tillfälle att lämna blommor till Kungen. Därefter får allmänheten tillfälle att från yttre borggården hylla kungen som visar sig i Ordenssalarnas fönster.

ARTIKELN HANDLAR OM