Vrakletare går till botten med UFO-gåta

I maj börjar dykningarna i Östersjön

I somras hittade Dennis Åsberg och Peter Lindberg en mystisk cirkel på Östersjöns botten.
NYHETER

De har blivit nedringda av journalister och charlataner och mordhotade av kristna fundamentalister.

Sedan dykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg hittade en gigantisk cirkelformation på Östersjöns botten i somras har tusentals intresserade hört av sig.

Nu ska de gå till botten med saken – bokstavligt talat.

Foto: PETER LINDBERG
MYSTISK JÄTTE På 87 meters djup, mitt mellan Sverige och Finland, ligger utan förklaring den här cirkeln, cirka 60 meter i diameter.

Ett UFO? En övergiven ubåtsbas? När vrakdykarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg fick syn på den jättelika cirkeln på Östersjöns botten kunde de inte föreställa sig den enorma uppmärksamhet de skulle dra till sig.

– Jag har fått 110 000 mail. Och 95 procent av dem som hört av sig är UFO-fantaster. De är helt övertygade om att vi har hittat ett UFO, sade Dennis Åsberg till Aftonbladet i januari.

Går på djupet

Nu ska han och kollegan Peter Lindberg bringa klarhet i frågan.

I slutet av maj ska de ner på 87 meters djup och undersöka formationerna.

– Först ska vi ta bottenprover och se om det finns toxider, radioaktivt material eller något annat konstigt. Sedan, när vi känner att vi är trygga, går vi ner med en liten obemannad ubåt som ska åka runt och filma och ta prover, säger Dennis Åsberg.

Många av de som hört av sig har varit bedragare och bluffmakare som velat tjäna pengar på upptäckten. Nu har vrakletarna från Åkersberga hittat en seriös finansiär.

– Vi hittat ett samarbete med ett svenskt produktionsbolag som finansierar mycket av det här. Det kommer att bli en tv-serie som ska sändas internationellt, säger Dennis Åsberg.

Metan-is eller rysk ubåtsbas

Till sin hjälp har de maringeologer och andra vetenskapsmän som alla har sina egna teorier om vad som finns där nere.

– En geolog tror att det kan vara en gasfyndighet, kanske metan-is från istiden, säger Dennis Åsberg.

Inget UFO då?

– 95% av alla som vi pratar med tror att det kommer uppifrån. Och även jag, som måste tänka professionellt, börjar ju ifrågasätta saker. Vi har uppenbarligen hittat något som är unikt, nu gäller det bara att konstatera vad det är. Meteoriter, ett UFO, en rysk ubåtsbas från kalla kriget eller något dumpat? Nu ska vi göra en riktigt bra undersökning för att ta reda på vad det är för något.

ARTIKELN HANDLAR OM