Nu fruktar EU kaos

NYHETER

En våg av politisk ilska sveper fram över Europa medan Grekland och Frankrike i dag går till val.

Ytterligare två ledare väntas falla.

Och resten av EU fruktar kaos.

En efter en tvingas Europas ledare bort till följd av den ekonomiska krisen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy ser i dag ut att förlora mot Socialistpartiets kandidat Francois Hollande.

Det kan få konsekvenser utanför landet – eftersom Hollande hotat med att riva upp EU:s finanspakt.

Samtidigt ska grekerna rösta fram ett nytt parlament. Sista dagen rådde kampanjförbud, opinionsundersökningar har varit förbjudna i två veckor och någon slutdebatt i tv hölls aldrig eftersom partierna var allt för oense.

”Demokrati i förfall”

Ändå står det klart att grekerna kommer att straffa sina etablerade politiker hårt. För socialistpartiet Pasok väntas väljarstödet kollapsa - från 44 procent till mellan 10 och 20 procent.

Också det stora högerpartiet ser ut att backa. Fram rycker i stället populister och högerextremister.

Partiet Gyllene Gryning har gjort sig känt för att misshandla invandrare. Men också för att möta fattigdomen med soppkök.

– Det är en demokrati i förfall. Hälften av alla unga är arbetslösa. Cancerpatienter får inte vård. Spädbarn är undernärda. Då kommer extremhögern och pekar ut flyktingar som skyldiga, säger journalisten Alexandra Pascalidou.

EU och Internationella valutafonden har ställt hårda krav på Grekland för att ställa upp med nödlån på runt 1 200 miljarder svenska kronor. Något som för vanliga greker inneburit höjda skatter och sänkta löner och pensioner.

”Politisk förtvivlan”

Alexandra Pascalidou har följt valet på nära håll och vittnar om starka känslor.

– Det finns en enorm politisk förtvivlan. Folk känner sig vilseledda av sina egna politiker och upplever att de sålt ut Grekland till Tyskland och EU.

Såväl högerextremisterna som flera partier på vänsterkanten kräver att riva upp lånet. Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson tror inte att grekerna har någon möjlighet att förhandla om nödlånet.

– Jag har oerhört svårt att tro att resten av EU skulle gå med på det. Enda alternativet är att Grekland går tillbaka till drachmen som valuta, vilket majoriteten inte vill.

Cecilia Hermansson tror inte att det grekiska valet kommer att påverka samarbetet i övriga EU.

– Det som skapar oro är risken för att missnöjet skulle smitta av sig på Spanien och Italien. Då skulle vi ha en annan situation.

”Räknat in kaos”

Att Hollande kommer kräva att finanspakten förhandlas om räknar hon inte heller med.

– Sannolikt kommer tonläget att vara ett annat om han väljs. När det gäller Frankrike ska vi följa räntorna. Om de stiger har marknaden inte förtroende. Då förvärras krisen vilket på sikt även kan drabba Sverige.

Börsen då?

– Marknaden har räknat in ett visst kaos i Grekland efter valet. Men det kan ändå bli en del turbulens och börsfall i början av veckan, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.