Löfven har flyt – Reinfeldt rutinen

Matchen Löfven - Reinfeldt – så går det

NYHETER

Fredrik Reinfeldt

Ålder: 46 år.

Titel: Statsminister och partiordförande i Moderaterna.

Karriär i korthet: Riksdagsledamot sedan 1991, ledamot i partistyrelsen i flera omgångar, har bland annat varit ordförande i justitieutskottet och i Moderata ungdomsförbundet.

Tid som partiledare: Valdes 25 oktober 2003, har varit partiledare i åtta år och drygt sex månader.

Retorik

Använder ofta klassiska retoriska stilfigurer som tretal, anaforer, ironi och antiteser i sina tal och anföranden. Men kan uppfattas som svårbegriplig då han använder onödigt svåra ord och ovanliga ordföljder.

Erfarenhet

Med drygt åtta år på partiledarposten, sex år som statsminister och en ordförandepost i Europeiska rådet i bagaget måste hans politiska erfarenhet betecknas som nära helgjuten.

Trovärdighet

Uppträder lugnt, lågmält och sansat både i tal och kroppsspråk. Gör sällan några vidlyftiga uttalanden. Upplevs förutsägbar och trygg.

Folklighet

Personlighetsmässigt knappast folkligheten personifierad. Men kan vara skojfrisk internt. Samlar på muggar från musikaler, älskar korv, att städa, Djurgården och Loreen i Melodifestivalen. Nyskild med nyköpt bostadsrättsradhus.

Dagsform

Okej, men sviktande. Hans eget parti fortsatte från mars till april att dala med tre procentenheter till 30,3 procent*, och M anklagas för idélöshet. Allianspartierna tycks inte heller vara några att hålla i när det blåser.

Stil

Oftast klädd comme-il-faut, men anklagas ibland för stilmissar och för att ha illa sittande skjortor och kostymer som inte framhäver hans ansikte utan hans underkropp.

Allierade

Har tydliga lierade. Men på sistone har det gungat i alliansbanden, både vertikalt (dalande opinion) och horisontellt (öppna sprickor, som i frågor om låglönejobb för unga, abort och kärnkraft).

Humor

Trots interna M-upptåg med busringningar och spontandanser är han ingen lustigkurre utåt. Den karga ironi som ibland används kan missuppfattas.

Totalt: 24

Stefan Löfven

Ålder: 54 år.

Titel: Partiordförande i Socialdemokraterna.

Karriär i korthet: Förbundsordförande i IF Metall 2006-2012, biträdande ordförande 2002-2005. Har suttit både i LO:s styrelse och Socialdemokraternas verkställande utskott. Arbetade i början av sin karriär som svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik.

Tid som partiledare: Valdes 27 januari 2012, har varit partiledare i drygt tre månader.

Retorik

Hans tal är ovanligt avskalade från retoriska figurer. Samtidigt kan det i sig ses som ett retoriskt knep för att framstå som trovärdig: att budskapen inte ska behöva pimpas.

Erfarenhet

Har stor ledarerfarenhet från sex år som ordförande i IF Metall, där han även varit internationell sekreterare och suttit som styrelsesuppleant i Europeiska metallarbetarfederationen . Men han sitter inte i riksdagen och partipolitiskt ligger han långt efter sin motståndare.

Trovärdighet

Stabil, trygg och sansad utan vidlyftigheter vare sig i budskap, röst eller sätt. Påminner på så vis om Reinfeldt. Det är därför som det är på trovärdighetsarenan den tuffaste kampen kommer stå.

Folklighet

Är mer sprungen ur myllan än Reinfeldt, som fosterbarn i Ådalen och sedermera svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik. Lyssnar på Lundell och Springsteen. Men den nye S-ledaren har ändå en lägre folklighetskvot än sin kortvariga företrädare Håkan Juholt.

Dagsform

Vinden i ryggen. Hans parti ökade på en månad med 2,8 procentenheter till att bli största parti med 30,8 procent i april*.

Stil

Ingen man av haute couture direkt. Har lagt av med ryggsäck till kostymen, men har fortfarande en air av gråsosse. Vilket i och för sig kan attrahera – av samma anledning som den sparsamma retoriken.

Allierade

Vilka stödpartierna blir vid en eventuell regering kan tyckas givet, men inget är fastställt, och på vilket sätt är oklart. Osäkerheten i denna fråga är ett ess i ärmen för motståndarlägret, som dragits flitigt av Anders Borg.

Humor

Vid sitt installationstal som partiledare drog han hem några skrattsalvor och han sägs kunna skratta hjärtligt åt andras skämt. Men de komiska färdigheterna är annars inte framträdande.

Totalt: 21

* Siffrorna från United Minds/Aftonbladets väljarbarometer 9 april.

FAKTA

■ ■ I kväll brakar Stefan Löfven och Fredrik ­Reinfeldt för första gången samman i en debatt.

■ ■ Men redan i går började gliringarna när ­Reinfeldt hånade Löfvens tystnad vid en M-stämma i Norrbotten.

– Det är svårt att vara tyst i en hel partiledardebatt, sa statsministern.

■ ■ Det lär knappast bli någon show av gnistrande framtidsmålningar – nu tävlar giganterna snarare om hederstiteln i trygghet och stabilitet.

■ ■ Aftonbladet ger en lägesöverblick över samt­liga partiledare  – och bevakar SVT-debatten på plats klockan 20.

... och här är de övriga sex deltagarna i KVÄLLENS PARTILEDARDEBATT

Namn: Annie Lööf

Ålder: 28 år.

Titel/titlar: Partiledare för Centerpartiet och näringsminister.

Tid som partiledare: Åtta månader.

Paradfråga: Decentralisering. Minskad ungdoms­arbetslöshet genom sänkta löner för unga.

Dagsform: Stabil, trots kritik mot ovannämnda förslag. Opinionen har dalat senaste året men hämtade sig i april med 1,3 procentenheter till 5,6 procent*.

Namn: Göran Hägglund

Ålder: 53 år

Titel/titlar: Partiledare för Kristdemokraterna och ­socialminister.

Tid som partiledare: Åtta år.

Paradfråga: Familjen ska bestämma mer. Fördubblat vårdbidrag och nej till delad föräldraförsäkring.

Dagsform: Svajig. Tampas med interna strider och står och väger kring riksdagsspärren. Från mars till april ökade KD dock från 3,3 till 5,1 procent*. Andra mätningar visar dock att partiet glidit under 4-procentsgränsen igen.

Namn: Jan Björklund

Ålder: 50 år

Titel/titlar: Partiledare för Folkpartiet och utbildningsminister.

Tid som partiledare: 4,5 år.

Paradfråga: Skolan. Tidigare betyg, större krav på lärare och lärlingsutbildningar.

Dagsform: Mest stabil av småpartiledarna trots ­kritik mot skolpolitiken. Ökade knappt med 0,4 procentenheter till 7,3 procent i opinion från mars till maj*.

Namn: Gustav Fridolin

Ålder: 28 år.

Titel/titlar: Språkrör för Miljöpartiet.

Tid som partiledare: Ett år.

Paradfråga: Klimatförändringarna ska stävjas med satsningar som även ger jobb.

Dagsform: Helt okej. Har legat runt 10 procent ­senaste halvåret, men tappat i takt med S uppgång, ­senast med 1,6 procentenheter till 8 procent från mars till april.

Namn: Jonas Sjöstedt

Ålder: 47 år

Titel/titlar: Partiledare för Vänsterpartiet

Tid som partiledare: Fyra månader.

Paradfråga: Nya jobb med satsningar på främst ­välfärden, som inte ska vara vinstdriven.

Dagsform: Så där. Löfven stal tillbaka den kortvariga Sjöstedt-effekten. Låg i april kvar på samma nivå som månaden innan: 5,4 procent.

Namn: Jimmie Åkesson

Ålder: 32 år

Titel/titlar: Partiledare för Sverigedemokraterna.

Tid som partiledare: Sju år.

Paradfråga: Begränsad invandring och hårdare straff.

Dagsform: Inte på topp. Har på sistone varit påtagligt frånvarande i debatten och rykten finns om intern splittring. Dalade med 1,2 procentenheter i mars till 6,4 procent i april*.

ARTIKELN HANDLAR OM