Dagens namn: Tora, Tove
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Fördes akut till sjukhus

”Loket” föll ihop under framträdande: Jag kände att nu går det åt helvete

Misstänkt blodpropp En sjuksköterska insåg att Leif ”Loket” Olssons symtom tydde på en blodpropp i hjärnan. När hon frågade ”Loket” om hans födelsedatum kunde han inte komma ihåg det.   Misstänkt blodpropp En sjuksköterska insåg att Leif ”Loket” Olssons symtom tydde på en blodpropp i hjärnan. När hon frågade ”Loket” om hans födelsedatum kunde han inte komma ihåg det. Foto: ROGER LUNDSTEN

Tv-legendaren Leif ”Loket” Olsson, 69, kollapsade under ett framträdande i går.

Efter yrselanfallet fördes han med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Jag kände att nu går det åt helvete, säger ­”Loket” till Aftonbladet.

Tillställningen på Brattåskärrs trygghets­boende i Partille tog en ­dramatisk vändning när Bingolotto-legendaren Leif ­”Loket” Olsson skulle framträda.

I går eftermiddag skulle han underhålla de äldre med att berätta historier och lotta ut chokladaskar, när han plötsligt fick ett ­yrselanfall.

– Vi brukar sjunga och det är alltid väldigt trevligt, men nu när jag skulle gå fram blev jag plötsligt yr i huvudet, säger ”Loket” från sängen på Sahlgrenska sjukhuset.

”Mådde inte bra”

Sedan minns han inte mer av själva händelsen.

Kamraten Olle Johansson, 70, är även han medlem av ”Ärtgänget”, som varje år besöker äldreboenden i Partille.

– Vi hade först skolelever som sjöng. När Leif skulle komma fram gick han först en konstig väg och när han sen skulle prata fick han inte fram ett ljud. Jag frågade hur han mådde och han sa att han inte mådde bra, ­säger Olle Johansson och fortsätter:

– Jag blev jätteorolig när jag såg honom och var rädd att han skulle ramla.

Två personer fick hjälpas åt att stödja ”Loket”, som sedan kunde sätta sig på en stol.

Sköterska på plats

En sjuksköterska fanns på plats och tolkade hans symtom som att han drabbats av en så kallad TIA, en övergående blodpropp i hjärnan.

Ambulans kallades till äldreboendet och efter en undersökning på plats fördes programledaren till Sahlgrenska.

– Jag har varit med om samma sak för tio år sedan när jag fick en sådan TIA. Läkarna har röntgat huvudet nu och vi får hålla tummarna för att det inte är ­något särskilt.

En TIA kan vara en förvarning om stroke och ”Loket” fick tillbringa natten till i dag på sjuhuset för observation.

När sjuksystern på äldreboendet frågade honom om hans födelsedatum kunde han inte komma ihåg det, men när han fått vila ut på Sahlgrenska var minnet snart återställt.

– Det är klart att det var överraskande att det skulle hända något sådant, men man börjar bli gammal. Nu mår jag ändå hyggligt.

Slog igenom stort med ’Bingolotto’

Fick sitt genombrott på 70-talet i programmet ”Radio Ringlinjen” i Sveriges Radio P1. Karriären fortsatte på Radiosporten där kollegan Ingvar Oldsberg myntade smeknamnet ”Loket”. Ledde jättesuccén ”Bingolotto” i över tio år. Först i lokal-tv i Göteborg, sedan inför miljonpublik i TV4.

Har varit handbollsdomare och dömt på elitnivå.

TIA är en form av stroke

TIA, transitorisk ischemisk attack, är ett plötsligt påkommande och övergående bortfallssymtom från hjärnan, en form av stroke.

TIA kan vara en förvarning om en större stroke.