– Befrielse att tömma ryggsäcken

Hedman gör upp med sig själv i nya boken

Foto: LOTTE FERNVALL
”HAR LEVT GENOM ANDRAS ÖGON” Magnus Hedman gör i sin bok upp – med sig själv. ”Jag är inte stolt över det som är i boken. Men det är ärligt. Ett av mina stora problem i livet är att jag har levt genom andras ögon, det är slut med det nu”, säger han.
NYHETER

Patrik Sjöberg gjorde i sin självbiografi upp med sin styvfar och tränare, Zlatan Ibrahimovic gjorde upp med allt och alla, Magnus Hedman gör bara upp med sig själv.

Men det var minst lika nödvändigt.

– En otrolig befrielse att tömma ryggsäcken och få ett avslut, säger han.

Det är ingen munter läsning när den före detta landslagsmålvakten redogör för vad som hände när strålkastarljuset från fotbollsplanerna släckts.

Missbruk, skilsmässor, rättegångar, sexköp, självmordstankar, lögner, knark...

– Jag är inte stolt över det som är i boken. Men det är ärligt. Ett av mina stora problem i livet är att jag har levt genom andras ögon, det är slut med det nu. Jag kommer aldrig bli någon påve och kommer också råka ta till en vit lögn någon gång, men jag har lärt mig otroligt mycket och kommer aldrig göra om samma misstag igen. Jag var nere på botten, men lyckades ta mig upp, säger Magnus Hedman.

”Mina problem”

TT: Ditt liv verkar ha kretsat kring viljan att vara bäst. Varför är det så viktigt?

– Jag vill omformulera frågan till "Varför var det så viktigt?". Det var ju något jag bestämt mig för, och det gällde allt från att ha flest suddgummi på skolbänken till att träna mest och bäst. Det var ju maniskt, sjukligt egentligen, och gjorde att jag missade andra saker. Nu är jag mest sugen på att ha ett fungerande liv.

Lika öppenhjärtig som Hedman är med sina egna problem och felbeslut, lika försiktig är han att lämna ut något om före detta lagkamrater och kollegor.

Säkert till många inblandades glädje.

– Det handlar om respekt. Boken handlar om mig och mina problem, jag vill inte hänga ut någon annan och på så vis skylla ifrån mig.

”Barn märker”

TT: Var det självklart att vara så ärlig, med tanke på att du har tre barn i skolåldern som naturligtvis påverkas av innehållet?

– Jag funderade i många timmar på det. Men det handlar egentligen om att jag var tvungen att välja om de skulle ha en pappa eller inte. Lancelot, som är 11 nu, har jag pratat enormt mycket med och han vet om allt som står i boken. Barn märker ju av, och det är bättre för dem att ha en pappa som mår bra.

TT: Vad gör du i dag?

– Jag har inget jobb eller så. Men jag var på derbyt (AIK–Djurgården) i går med mina killar och när jag såg Andreas Alm och Nebojsa Novakovic, som jag spelat med, där nere så kände jag att det "fan, det hade varit kul att få träna ett lag". Efter 3,5 år på sofflocket är jag inte rädd för att jobba hårt. Men vi får se vad jag ska, och kan, få göra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM