Microsoft-bedragare säljer falska virusprogram

Tar över datorn och kommer åt kontouppgifter

NYHETER

Männen i telefonen säger att de är från Microsofts säkerhetsbolag.

Ett par minuter senare är din dator full av virus och trojaner och de tömmer ditt kontot.

– Det känns tryggt för att det är ett företag man känner till, säger Maria.

Häromdagen blev hon uppringd på hemtelefonen av en man som talade engelska. Han sade att han var från Microsofts säkerhetsbolag och att de sett att hennes dator var full av virus. Vilket Maria höll med om, hon berättar att den varit slö den senaste tiden.

 – De var extremt artiga och trevliga, de menade på att det var så mycket problem i min dator att det kommit till deras kännedom, de sa så för att man skulle känna sig utvald.

Samtalet kopplades efter en stund över till en tekniker som med Marias hjälp sedan fjärrstyrde hennes dator.

– Jag pratade med honom under tiden och han visade mig och sa att "där ser du att du har massa kritiska handlingar" och sen satte han i gång med att börja rensa.

Men vad Maria inte visste då var att han i stället installerade trojaner i hennes dator.

”Kändes tryggt”

Samtidigt fick hon ett ”unikt erbjudande om att köpa "Microsofts" virusskyddsprogram för endast 2400 kronor. Han berättade att hon kunde tänka över saken, betalningen skulle bara registeras och inte genomföras förrän inom 20 dagar.

– Man är uppfostrad att man inte ska betala över internet, men någonstans kändes det jättetryggt de eftersom de ringde från Microsoft. Jag skulle tjäna flera tusen på att inte ha mitt vanliga virusprogram.

Fattade misstankar

Därefter guidades hon in på en banksida. Hon gjorde tre försök att registrera betalningen som misslyckas. En sista gång gick det igenom, men då står det att  pengarna kommer att överföras direkt. Maria fattade misstankar och kollade saldot på sin mobiltelefon och såg att 2400 kronor saknas. När hon ifrågasatte det lade teknikern på luren.

Då ringde hon banken lyckades hon spärra de misslyckade köpen som stod på kö att dras från hennes konto. När hon anmälde händelsen fick hon veta att polisen fått in flera liknande ärenden.

”Har ingenting att gå på”

Enligt förundersökningsledaren Stefan Olsson på polisens bedrägerisektion i Malmö är det svårt att komma åt bedragarna.

– Vi har ingenting att gå på i detta, var ska man börja luska när någon anmäler att de fått telefonsamtal och inte vet vem som ringt. I första hand lägger vi resurserna på det som vi kan komma någon vart på, tyvärr. Allting har en gräns.

Maria har nu lämnat in sin dator på service för att rensa den från all skadlig kod, något som kommer att kosta henne ytterligare 2500 kronor.

Varnar kunder

Microsoft som känner till bedragarna har lagt upp ett varningsmeddelande på sin hemsida.

– Det är otroligt beklagligt att man lurar människor att tro att det är vi eller något annat känt varumärke som ringer, säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef vid Microsoft Sverige.

FAKTA

Så skyddar du dig

Microsoft ringer aldrig upp sina kunder i supportärenden om du som kund inte ringt upp dem först.

Lämna aldrig ut personuppgifter och kontouppgifter. Om du blir uppringd och ombedd att lämna ut dessa uppgifter - lägg på luren och anmäl händelsen till polisen.

Om du blivit drabbad, genomsök datorn efter skadlig kod.

Källa: Polisen, Microsoft

ARTIKELN HANDLAR OM