Kungen och drottningen i Sydkorea

NYHETER

SEOUL. Här är kungen och drottningen – i Sydkorea.

Aftonbladet är på plats under statsbesöket och träffade paret under tisdagen.

– Vi är väldigt glada över att få vara här, säger kungen.

Aftonbladets Mattias Sandberg och Peter Wixtröm på plats i Sydkorea.

Bara en knapp vecka efter Estelles dop lämnade kungen och drottningen Sverige med regeringsplanet.

Och under tisdagsförmiddagen, lokal tid, landade de på militärflygplatsen i Seoul och inledde därmed sitt statsbesök i Sydkorea.

Paret är inbjudna av president Lee Myung-bak och hans hustru Kim Yoon-ok och stannar fram till den 1 juni.

”Väldigt populära”

Intresset för de svenska kungligheterna är på topp och redan ute vid flygplatsen möttes de av ett stort medieuppbåd.

– Kungen och drottningen är väldigt populära här och de var faktiskt ovanligt mycket sydkoreanska journalister på plats vid flygplatsen, säger Lena Jern, kansliråd på Utrikesdepartementet.

Några timmar senare närvarade kungaparet på en mottagning för svenskar boende i Sydkorea - och kungen var på ett strålande humör.

– Jag brukar ta det här tillfället i akt för att tacka er för vad ni gör för Sverige. Jag blir varm i hjärtat och stolt över er som håller den svenska flaggan högt, sa statschefen till svenskarna som var där.

Första statsbesöket

Kungen har besökt Sydkorea flera gånger tidigare, men det här är det första statsbesöket.

– Mina tidigare resor här har gett mig en bas att stå på för att se utvecklingen i landet, sa kungen.

Den mest uppmärksammade programpunkten under kungaparets statsbesök är när de träffar den svenska övervakningsdelegationen i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea under fredagen. 

FAKTA

Det här gör kungen och drottningen i Sydkorea

Tisdag 29 maj

Kungaparet anländer till Seoul på eftermiddagen.

Programmet i Seoul inleds på kvällen med en mottagning för svenskar boende i Sydkorea på Sydkoreas nationalmuseum.

Kungaparet får därefter en guidad visning av museet av Sydkoreas kulturminister. Ett av föremålen som visas är en guldkrona från Shilla-perioden (57 BC 935 AD) som hittades vid de utgrävningar 1926 som kung Gustaf VI Adolf deltog i.

Onsdag 30 maj

Statsbesöket inleds formellt på onsdagen med kransnedläggning och en rökelseceremoni vid Memorial Tower på nationella kyrkogården.

Presidentparet tar därefter emot kungaparet i presidentpalatset the Blue Hiouse där en officiell välkomstceremoni äger rum.

Välkomstceremonin följs av ett enskilt möte mellan de två statscheferna och de svenska statsråden. Drottningen och fru Kim Yoon-ok har under tiden ett separat möte.

Kungen deltar vid en lunch under värdskap av Korea-Sweden Cultural Society.

Drottningen deltar vid en lunch på Ewha Womans University med koreanska kvinnor i ledande ställning. Ett tema för mötet är hur man kan skapa förutsättningar för kvinnor att förena verksamhet/karriär med familjeliv.

Drottningen inviger också en svensk filmfestival på universitet, där bland annat filmerna Simon och ekarna , Miss Kicki och En enkel till Antibes ingår.

På eftermiddagen besöker kungaparet War Memorial Museum of Korea och Changdeok Palace, som står på UNESCO:s världsarvslista.

Onsdagen avslutas med en statsbankett med det sydkoreanska presidentparet som värdpar.

Torsdag 31 maj

Torsdagens program inleds med att kungen håller ett tal vid Sweden-Korea Innovation and Business Forum. Syftet med forumet är att belysa hur innovationer kan stimuleras och leda till affärsmöjligheter och ekonomisk tillväxt.

Kungen deltar på förmiddagen också i ett vetenskapsseminarium arrangerat av Kungliga Vetenskapsakademien i samarbete med Korean Academy of Science and Technology. På programmet står också en lunch med Federation of Korean Industries och ett besök på Autoliv.

Drottningen inviger på förmiddagen Sweden-Korea Dementia Forum och är också en av talarna vid forumet. I anslutning till seminariet träffar drottningen patienter och sjukvårdspersonal på Bucheon Geriatric Medical Centre.

Programmet för drottningen fortsätter med lunch och besök på Internationella Vaccineringsinstitutet, som utför vaccinforskningsprojekt över hela världen.

Eftermiddagens program avslutas med att kungaparet ger en pressträff för koreanska och svenska media.

På kvällen ger kungaparet en svarsmottagning för sina koreanska värdar.

Fredag 1 juni

Fredagen inleds med besök i Panmunjom och ett möte med den svenska övervakningsdelegationen i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.

Kungaparet avslutar statsbesöket med att resa till Yeosu södra Sydkorea för att besöka världsutställningen Yesou Expo. Temat för världsutställningen är den levande miljön i hav och kustområden. Den svenska paviljongen vid världsutställningen har anslaget Open Sweden som förenar expons tema med temat Spirit of Innovation .

Källa: UD