Folksam säljer alla aktier i Lundin Petroleum

NYHETER

Efter Aftonbladets avslöjande om Lundin Petroleum säljer Folksam alla aktier i bolaget.

Detta efter att bolagets styrelse vägrat granska de etiska ansvarstaganden i Sudan.

– Vårt beslut att sälja grundar sig på hur Lundin Petroleums styrelse och ledning valt att hantera de allvarliga anklagelser som riktats mot bolaget, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.

Carina Lundberg Markow, chef ansvarsfullt ägande, Folksam.

Flera av Lundins Petroleums stora aktieägare har tidigare gått ut och krävt en oberoende granskning av Lundin Petroleum. Detta efter Aftonbladets avslöjande om bolagets roll i det blodiga inbördeskriget i Sudan där 12 000 människor dödades.

Aftonbladet kan nu avslöja att storägaren Folksam säljer alla aktier i bolaget, i ett pressmeddelande meddelar Folksam att "avinvesteringen kommer att genomföras på ett ansvarsfullt sätt och ska vara slutförd inom sex månader".

– Vi är engagerade i det som våra kunder bryr sig om och därför är en aktiv ägarstyrning central för Folksam. Vårt beslut att sälja grundar sig på hur Lundin Petroleums styrelse och ledning valt att hantera de allvarliga anklagelser som riktats mot bolaget, säger Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam.

Hon fortsätter:

– Folksam med dotterbolag ägde per trettionde mars 3 790433 aktier i Lundin Petroleum vilket motsvarar 1,2 procent av kapitalet.

FAKTA

Pressmeddelandet:

Folksam har beslutat att sälja hela aktieinnehavet i Lundin Petroleum. Avinvestering kommer att genomföras på ett ansvarsfullt sätt och ska vara slutförd inom sex månader. Lundin Petroleum anklagas för att genom sin verksamhet ha medverkat till brott mot de mänskliga rättigheterna 1997 och 2003. De rapporterade händelserna som Lundin Petroleum kopplas till kan vara en överträdelse mot de kriterier som ställs på bolag som Folksam investerar i. Därför lämnade Folksam ett förslag till Lundin Petroleums bolagsstämma 2012 om att ge bolagets styrelse i uppdrag att initiera och finansiera en oberoende granskning av verksamheten i Sudan och Etiopien. Bolagstämman avslog på ledningens inrådan förslaget. Folksam bedömer de fortsatta möjligheterna att påverka bolagets styrelse att utreda och verifiera verksamheten i Sudan och Etiopien som mycket små. Företagets attityd och styrelsens vägran att utreda de anklagelser som riktats mot bolaget är skälet till Folksams beslut.

ARTIKELN HANDLAR OM