Här är Silvia kung

Hundratals flockades runt drottningen

Hysteri När drottning Silvia besökte Ewha kvinnouniversitet i Sydkorea blev det kaos. Hundratals studenter flockades runt den svenska kungligheten, men Silvia höll sig lugn.
NYHETER

I Sydkorea är det Silvia som regerar.

Drottningen skapade hysteri när hon besökte ett universitet – och säkerhetspersonalen fick kämpa för att hålla borta ett hundratal studenter.

Aftonbladets Mattias Sandberg och Peter Wixtröm på plats i Sydkorea.

Kungen och drottningen befinner sig just nu på ett fyra dagar långt statsbesök i Sydkorea. Programmet inleddes formellt i går, med en officiell välkomstceremoni i presidentpalatset.

”Trevligt att vara här”

Men dagens höjdpunkt infann sig senare på dagen, när Silvia på egen hand åkte ut till Ewha kvinnouniversitet för att äta en lunch tillsammans med ett tiotal koreanska kvinnor i ledande ställningar.

Efter mötet promenerade drottningen ner genom skolområdet och det dröjde inte länge innan flera hundra studenter flockades runt den svenska kungligheten.

Säkerhetspersonalen fick kämpa hårt för att hålla bort alla nyfikna.

Men mitt i allt kaos höll sig Silvia lugn, och i ställ­et för att låta sig eskorteras bort tog hon sig god tid att prata med student­erna.

– Det är väldigt trevligt att vara här, sa drottningen.

Svensk filmfestival

Silvia verkade närmast road av hysterin, men till slut fick hon ledas i väg till nästa programpunkt: invigningen av en svensk filmfestival.

Där berättade Silvia om sitt hemliga möte med en av filmhistoriens största ikoner – Greta Garbo.

– Hon nämns ofta när man pratar om svenska kvinnor på filmduken. Och jag hade faktiskt personligen det stora nöjet att möta henne i New York City, förklarade drottningen.

Statsbankett

På eftermiddagen besökte kungaparet sedan War Memorial Museum of Korea och Changdeok Palace.

Dagen avslutade kung­en och drottningen tillsammans med det syd­koreanska presidentparet som hade bjudit in till en stats­bankett.

FAKTA

Det här gör kungen och drottningen i Sydkorea

Tisdag 29 maj

Kungaparet anländer till Seoul på eftermiddagen.

Programmet i Seoul inleds på kvällen med en mottagning för svenskar boende i Sydkorea på Sydkoreas nationalmuseum.

Kungaparet får därefter en guidad visning av museet av Sydkoreas kulturminister. Ett av föremålen som visas är en guldkrona från Shilla-perioden (57 BC 935 AD) som hittades vid de utgrävningar 1926 som kung Gustaf VI Adolf deltog i.

Onsdag 30 maj

Statsbesöket inleds formellt på onsdagen med kransnedläggning och en rökelseceremoni vid Memorial Tower på nationella kyrkogården.

Presidentparet tar därefter emot kungaparet i presidentpalatset the Blue Hiouse där en officiell välkomstceremoni äger rum.

Välkomstceremonin följs av ett enskilt möte mellan de två statscheferna och de svenska statsråden. Drottningen och fru Kim Yoon-ok har under tiden ett separat möte.

Kungen deltar vid en lunch under värdskap av Korea-Sweden Cultural Society.

Drottningen deltar vid en lunch på Ewha Womans University med koreanska kvinnor i ledande ställning. Ett tema för mötet är hur man kan skapa förutsättningar för kvinnor att förena verksamhet/karriär med familjeliv.

Drottningen inviger också en svensk filmfestival på universitet, där bland annat filmerna Simon och ekarna , Miss Kicki och En enkel till Antibes ingår.

På eftermiddagen besöker kungaparet War Memorial Museum of Korea och Changdeok Palace, som står på UNESCO:s världsarvslista.

Onsdagen avslutas med en statsbankett med det sydkoreanska presidentparet som värdpar.

Torsdag 31 maj

Torsdagens program inleds med att kungen håller ett tal vid Sweden-Korea Innovation and Business Forum. Syftet med forumet är att belysa hur innovationer kan stimuleras och leda till affärsmöjligheter och ekonomisk tillväxt.

Kungen deltar på förmiddagen också i ett vetenskapsseminarium arrangerat av Kungliga Vetenskapsakademien i samarbete med Korean Academy of Science and Technology. På programmet står också en lunch med Federation of Korean Industries och ett besök på Autoliv.

Drottningen inviger på förmiddagen Sweden-Korea Dementia Forum och är också en av talarna vid forumet. I anslutning till seminariet träffar drottningen patienter och sjukvårdspersonal på Bucheon Geriatric Medical Centre.

Programmet för drottningen fortsätter med lunch och besök på Internationella Vaccineringsinstitutet, som utför vaccinforskningsprojekt över hela världen.

Eftermiddagens program avslutas med att kungaparet ger en pressträff för koreanska och svenska media.

På kvällen ger kungaparet en svarsmottagning för sina koreanska värdar.

Fredag 1 juni

Fredagen inleds med besök i Panmunjom och ett möte med den svenska övervakningsdelegationen i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.

Kungaparet avslutar statsbesöket med att resa till Yeosu södra Sydkorea för att besöka världsutställningen Yesou Expo. Temat för världsutställningen är den levande miljön i hav och kustområden. Den svenska paviljongen vid världsutställningen har anslaget Open Sweden som förenar expons tema med temat Spirit of Innovation .

Källa: UD