Två barn ledde till tvångsabort

1 av 2 | Foto: AP
Feng Jianmei tvingades abortera sitt barn - i sjunde månaden.
NYHETER

Två barn blev för mycket för myndigheterna i Kina.

Feng Jianmei tvingades till tvångsabort i sjunde månaden.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och nu straffas lokala myndigheter.

När de lokala myndigheterna i Zhenping fick reda på att Feng Jianmei väntade ett andra barn ville de att hennes familj skulle betala närmare 40 000 kronor i böter, rapporterar TT. Familjen hade inte råd och efter det ska flera myndighetspersoner ha kommit hem till familjen och sedan tvingat henne till sjukhus där en tvångsabort utfördes.

Stor spridning

Bilder som visar Feng Jianmei med sitt döda barn bredvid sig spreds via internet i Kina och har fått stor uppmärksamhet världen över. Det har lett till att höga myndigheter beslutat sig för att straffa den lokala familjeplaneringsbyrån, bland annat har en hög chef fått sparken.

Ilska mot familjen

Men fallet har också väckt ilska mot Feng Jianmeis familj. Sedan fallet blev känt utanför Kina har familjen trakasserats och demonstrationer har hållits utanför deras hem. Enligt nyhetsbyrån AFP är har en anhörig också uppgett att hennes make är försvunnen sedan i söndags.

Vill inte erkänna

Att kineser reagerar mot landets orättvisor och berättar om det på internet händer, enligt Johan Lagerkvist, forskare och Kinaexpert på Utrikespolitiska institutet.

– Sådana här saker brukar följa en mall. Ibland slutar det med att myndigheter erkänner att lägre myndigheter har begått fel. Men att det är ett systemfel vill regeringen aldrig erkänna, säger han.

Att sådan uppmärksamhet leder till lagändringar är däremot sällsynt. Men ettbarnspolitiken har tidigare diskuterats i kongressen.

– Många politiker anser att den är föråldrad och befolkningsväxten i Kina är för låg för att försörja framtidens pensionärer. Om det också blir en diskussion kring lagens grymhet kan det leda till en modifiering av den.

ARTIKELN HANDLAR OM