Trumfkortet för M – Borg

Större väljarstöd för S i varje fråga – utom ekonomin

1 av 3
NYHETER

Finansminister Anders Borg (M) är regeringens trumf- kort.

Svenska folket har skyhögt ­förtroende för Moderaternas sätt att sköta ekonomin.

I alla andra stora frågor tycker väljarna bäst om Socialdemokraterna.

Vikande opinionssiffror, anklagelser om idélöshet och splittringar i alliansen. Den senaste tiden har problemen hopat sig för regeringen Reinfeldt.

Men det finns ett ljus i mörkret – finansminister Anders Borg.

Under juli har Aftonbladet/United Minds låtit väljarna rangordna ­vilken regering, ledd av M eller S, som de har störst förtroende för.

”Tar opinionen på allvar”

Och regeringen stärker sitt rejäla grepp om den historiskt så viktiga frågan om Sveriges ekonomi. Nästan hälften av väljarna tycker att en M-ledd regering sköter frågan bäst.

– På valdagen har det visat sig att det är den viktigaste frågan för ­väljarna, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Partisekreteraren Kent Persson (M) glädjer sig åt siffrorna.

– Men vi är fortfarande är väldigt ödmjuka inför det läge vi har. Vi tar väljarnas signal i opinionen på ­största allvar. Det gör att vi nu fortsätter att arbeta med att förstärka och förbättra vår politik, säger han.

”Har en uppförsbacke”

Han poängterar att Anders Borgs höga förtroende är viktigt för regeringen.

– Han har visat att borgerliga ­regeringar klarar av att ha ordning och reda på ekonomin. Ekonomin och jobben kommer att vara de viktigaste frågorna i valrörelsen.

Förtroendet för en S-ledd regering är däremot högre när det gäller just jobben, men också för vård och omsorg, utbildning och ­miljö.

När S ska ta upp kampen om ekonomin med Anders Borg är det inte bara Stefan Löfven som spelar huvudrollen. Ett tungt ok vilar även på ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena ­Andersson.

– Vi har en uppförsbacke när det gäller ekonomin. Vi måste bli bättre på att berätta om att det är självklart för oss att budgeten är i balans, säger parti­sekreteraren Carin Jämtin (S).

Går åt rätt håll

Ett av S problem är att Borg är populär även bland många på vänsterkanten.

– Han är bra på plus och minus men arbetslösheten ökar och riskerar bita sig fast. Regeringen är trött när det gäller utmaningen för svensk ekonomi, säger Jämtin.

Aftonbladet/United Minds mätning visar också att drygt fyra av tio väljare tycker att utvecklingen i Sverige är på väg åt fel håll. Bara 36,1 procent anser motsatsen.