Norrman värvad av al-Qaida

NYHETER

Terrornätverket al-Qaida har rekyterat en norrman.

Brittisk underrättelsetjänst tror att mannen ska delta i en terrorattack mot amerikanskt flygplan, skriver Sunday Times.

Al-Qaida på den Arabiska halvön, Aqap, tros ha rekryterat norrmanen vid ett träningsläger i Jemen. Gruppen al-Qaida på Arabiska halvön misstänks planera ett liknande attentat som amerikanska CIA avvärjde med hjälp av en infiltratör för en månad sedan, skriver tidningen. Uppgifterna om den norske rekryten stärker amerikanska och brittiska underrättelsetjänsters misstankar om att terrornätverket söker radikala västerlänningar i ett försök att kringgå flygplatssäkerheten.

Konverterade 2008

Fram till för en månad sedan tror brittisk underrättelsetjänst att mannen befunnit sig på Aqaps bas i den sydöstliga staden Azzan i Jemen.

Och misstankar finns om att gruppen planerar att attackera ett amerikanskt passagerarflygplan. Norrmannen ska enligt Sunday Times ha konverterat till islam 2008. Den norska rekryten går under namnet Muslim Abu Abdurrahman och är i 30-årsåldern. Mannen uppges vara "ren", utan ett kriminellt förflutet. När han konverterade till islam blev han snabbt radikaliserad. Senare åkte han till Jemen där han tillbringat flera månader för att slutföra sin utbildning. 

Hemligt om åtgärder

Men de brittiska underrättelsetjänsten vill enligt Sunday Times inte kommentera hur de tagit del av den informationen om den planerade attacken eller hur de fått uppgiften om den norska rekryten. Inte heller ville de kommentera vilka åtgärder de satt in för att försöka avvärja attacken.

FAKTA

Aqaps tidigare planerade attacker

2009: Den så kallade "kalsongbombaren" försökte detonera en bomb i ett flygplan över Detroit. Planen misslyckades och mannen greps och dömdes till fängelsestraff.

2010: Två bomber gömdes i skrivarpartroner på ett fraktflygplan till Chicago. Men bomberna upptäcktes och desarmerades sedan i Dubai och Storbritannien.

Maj 2012: En brittisk agent som infiltrerade terrornätverket som anmält sig som frivillig självmordsbombare lyckades smuggla ut en kalsongbomb som överlämnades till amerikanska myndigheter.