Vingspets revs sönder i flygkrock på Arlanda

1 av 2 | Foto: 71000
Spetsen på det ena planets vinge (i förgrunden) fastnade på det andra planets vinge (syns i bakgrunden).
NYHETER

Charterplanet som precis kommit från Turkiet körde in mot gaten.

Då körde det in i ett annat plan som stod parkerat på flygplatsen.

– Det var en ordentlig smäll, hela planet skakade till, säger ett vittne till Aftonbladet.

En resenär som satt på det ena planet som precis kommit från Turkiet blev vittne till krocken som inträffade strax innan halv elva på söndagsförmiddagen. Han satt vid fönstret och när planet var på väg att parkera vid gaten såg han hur planet närmade sig ett annat parkerat planet.

– Jag satt precis vid fönstret och såg att det kom för nära, jag tyckte att det såg konstigt ut, berättar han för Aftonbladet.

Vingen fastnade

Fredrik Jaresved som är flygsäkerhetskoordinator på Arlanda berättar att det ena planet just parkerat vid gate 20 och det andra planet skulle taxa in på gate 19.

– Av en okänd anledning har det kommit in på fel taxningsspår, man har spår som man ska följa och här följde man inte det som är ämnat för gate 19. Det blev för kort om plats och ena vingspetsen gick in i stjärten på det parkerade planet.

– Det var en ordentlig smäll, hela planet skakade till, säger ett annat vittne till Aftonbladet.

Enligt resenären på planet var det bara passagerare som satt på ena sidan som såg krocken. Personalen ombord verkade inte märka av händelsen, för inga utrop gjordes till passagerarna.  En tredjedel av passagerarna ska ha stått upp i kabinen på det andra planet när sammanstötningen inträffade och planet skakade till.  

– En lite kraftigare krock hade säkert kunnat skada passagerare som fallit eller från nedfallande bagage från bagagehyllorna, berättar en av resenärerna.

Inga passagerare ska ha kommit till skada vid händelsen.

Ingen panik

Eftersom bara ett fåtal passagerare såg händelsen var stämningen lugn.

– De som såg det tyckte att det såg konstigt ut, det var ingen panik för det gick så sakta, säger han till Aftonbladet.

Båda planen som är av Boeing 737-modell uppges vara från samma turkiska bolag, Sun Express, och de kom till Arlanda från Turkiet. Det ena från Ankara och det andra från Antalya.

Utredning inledd

På söndagsförmiddagen var det oklart om de båda planen kan sättas i trafik igen.

– På det plan som körde verkar skadorna inte särskilt stora. Det som blev påkört har för stora skador för att komma i väg i dag. Men det är preliminära uppgifter, teknikerna från flygbolaget är och tittar på det just nu, säger flygsäkerhetskoordinatorn Fredrik Jaresved. 

En utredning om krocken är påbörjad och flygplatsen har informerat transportstyrelsen och haverikommissionen om det inträffade.

ARTIKELN HANDLAR OM