Kvinnor blottar sig på internet

NYHETER

Högsäsongen för blottare är här. Men bilden av blottaren som en man med rock har fått konkurrens. Många blottar sig numera via webbkameran – och även kvinnor blottar sig.

Per, som utsattes för en blottande kvinna, chockades av händelsen.

– Jag blev oerhört kränkt och mådde väldigt dåligt av det. Det tog två veckor innan det hade lagt sig inombords. Jag visste inte om hon var psykotisk när hon rusade fram och blottade sig för mig, säger Per, 54, som inte vill att TT ska använda hans fullständiga namn.

Kvinnliga blottare

Kvinnor ligger mycket sällan bakom de fall av blottning som anmäls till polisen. Men erfarenheter av den nationella hjälptelefon som invigdes i våras, dit personer som har svårt att kontrollera sin sexualitet kan ringa, visar att kvinnor med samma blottningsbeteende förekommer. Det menar Niklas Långström, forskningsledare inom Kriminalvården.

– De är mindre benägna att gömma sig bakom en buske i ett bostadsområde, utan blottar sig oftare i webcam-format på internet.

Den absoluta majoriteten av faktiska blottare är män. Undersökningar från Brottsförebyggande rådet pekar samtidigt på att kvinnor som begår sexualbrott i lägre utsträckning anmäls.

– Närmare 90 procent av dem som har utsatts för sexuella gränskränkningar anmäler det inte. En av faktorerna som påverkar är om förövaren var en kvinna. Var det en man stämmer det bättre med hur vi tänker oss en gärningsperson, säger Långström.

Per tvekade inte och polisanmälde blottaren. Som läkare är han van vid att se nakna människor. Men det hjälpte inte när kvinnan ryckte upp sin röda rock och visade sina bröst.

Blev chockad

– Man är helt värnlös – man vet inte vad man ska göra. Jag sträckte händerna framför mig för att ta mig förbi, sedan gick jag 20 meter bort innan jag vände mig för att försäkra mig om att hon var på behörigt avstånd.

Att blottaren var en kvinna gjorde mötet än mer chockerande eftersom det gick på tvärs med Pers föreställningar. Han hade tidigare utsatts för en manlig blottare. Då blev han mest arg, nu kände han annorlunda.

– Jag var rädd att hon var psykotisk och skulle göra mer än att bara blotta sig.

Det visade sig sedan att blottningen var en del av ett tv-inspelat skämt – som kvinnan ändå dömdes för.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM