Så var Åkessons tal

Aftonbladets samhällsredaktion sätter betyg på SD-ledarens tal

NYHETER

Nyhetsvärde:

Jimmie Åkesson hade innan talet sagt att han ville lyfta blicken och prata om de stora frågorna. Talet var därför helt tomt på nyheter. SD-ledaren tog inte ens upp det faktum att partiet tidigare under dagen bytt åsikt om det femte jobbskatteavdraget.

Attackvilja:

Åkesson vevade friskt åt både höger och vänster. Stefan Löfven (S) fick kritik för att han är för tyst, Fredrik Reinfeldt för att ha för dålig koll på kriminalpolitiken. Dessutom räknades samtliga partiledare upp när SD-ledaren talade om vad han ser som en misslyckad integrationspolitik.

Publikrespons:

Många av besökarna i Almedalen hade ännu inte anlänt i går. Det var därför skralt med publik framför scenen. Visst fick Åkesson applåder av partikamraterna, men det lyfte aldrig.

Dagsform:

Åkesson har med åren blivit en trygg och van talare, även om han inte är något retoriskt ess. Han stakar sig sällan och i talen - som han skriver själv - får han fram partiets budskap.

Humor:

Åkesson lockade publiken till skratt vid några få tillfällen, bland annat när han kallade försiktiga agerande i riksdagen för "brasklapps-politik". Men det var ingen som vred sig i skratt framför scenen, vilket heller inte var vad Åkesson siktade på.

Helhet:

Jimmie Åkesson hade förutsättningarna emot sig. Det var skralt med besökare i Almedalen i går och det samma gällde framför scenen. Men han är en van talare och valde det säkra före det osäkra när han fokuserade och "tjata" om det han och hans parti är mest kända för - invandringspolitiken.

Totalt: 13