I dag faller domen om gruppvåldtäkt

NYHETER

I dag kommer domen i Göta hovrätt mot de sju män som våldtog en 29-årig kvinna på ett asylboende i Mariannelund i Småland i december.

Samtliga inblandade har överklagat. I tingsrätten dömdes sju män till långa fängelsestraff på mellan 4,5 och 6,5 år för grov våldtäkt.

Åklagaren vill att samtliga ska ha 6,5 års fängelse utom en 25-åring som tog kvinnan till boendet. Han bör få sju år menar åklagaren som hävdar att han lockat kvinnan dit.

Hände i december

Det var i december som kvinnan, inbjuden till ett asylboende i Mariannelund i Småland av en 25-årig man hon kände, råkade mycket illa ut. De som hon trodde var hennes vänner blev hennes plågoandar. I flera timmar turades de om att våldta kvinnan.

– Hon kommer att behöva hjälp av psykologer och psykiatriker under år för att bearbeta den här händelsen, säger Charlotte Bokelund, målsägandebiträde för kvinna i domstolen.

Hon har stängt av sina känslor, enligt Bokelund.

– Det är enda sättet att klara en sådan här avsevärd kränkning, att stänga av.

Kvinnan tilldömdes 475 000 kronor i skadestånd i tingsrätten mot begärda 1 250 000 kronor. I överklagandet till hovrätten begär hon 1 150 000 kronor.

Åklagare Gunnar Brodin vill ha skärpta fängelsestraff för samtliga sju fällda våldtäktsmän.

TT