Nu ska Moderaterna bli Sveriges moderna arbetarparti

Så ser satsningen inför valet 2014 ut

NYHETER

Nu byter Moderaterna namn - igen.

2006 ville man vara det nya arbetarpartiet.

2010 det enda arbetarpartiet.

Och nu hoppas man bli det "moderna" arbetarpartiet.

– Det är ett parti som blickar framåt och inser att arbetsmarknaden framåt ser väldigt annorlunda ut, säger Per Schlingmann, hjärnan bakom arbetet.

Foto: Björn Lindahl
Partistrategen Per Schlingmann, till vänster, ligger bakom Moderaternas nya namn. Till höger partisekreteraren Kent Persson.

Alliansen har vunnit två val i rad på övertag i jobbfrågan. Men för första gången på länge utmanar nu Socialdemokraterna på allvar i regeringen Reinfeldts favoritgren.

Enligt Aftonbladet/United Minds i söndags har Stefan Löfvens parti i dag större förtroende hos väljarna när det kommer till jobben.

Tar nästa steg

För en stund sedan presenterade Moderaterna sin satsning mot valet 2014. Enligt partisekreteraren Kent Persson och partistrategen Per Schlingmann tar partiet nu nästa steg, bland annat genom att utvecklas mot ett modernt arbetarparti.

– Vi ska ställa oss frågan, hur kan så många nya jobb som möjligt växa fram i den mångfald som utgör den nya arbetsmarknaden, säger Schlingmann.

• Vad är skillnaden, förutom själva ordet?

– Att vi kommer ägna väldigt mycket kraft och energi åt att förstå hur arbetsmarknaden ser ut i dag, hur den växer fram och att vi vill att väljarna ska ställa sig frågan: vilket parti har blicken framåt.

• Vad är S för ett slags arbetarparti enligt dig?

– Det måste väljarna svara på. Vi aspirerar på att vara det moderna partiet. Hur väljarna ser på andra partier det är upp till väljarna, säger Schlingmann.

Majoritetsregering är målet

Partisekreteraren Kent Persson slog i sin tur fast att en majoritetsregering för alliansen är det övergripande målet för 2014. Men också ett vinna tredje val i rad.

– Alliansen måste fortsätta vara relevanta för människor i deras vardag. Vi måste signalera att vi ser problemen och vill lösa dem, säger han.

Bland prioriterade frågor finns att göra det billigare att anställa unga och invandrare och också att höja kunskapsnivån för dem.

Hotas av KD-krisen

Samtidigt hotas alliansen av krisen i Kristdemokraterna. För fjärde månaden i rad hamnade partiet utanför riksdagen i Aftonbladet/United Minds i juli. Men också Centerpartiet går kräftgång i opinionen.

– Varje parti äger sitt utvecklingsarbete. Sedan kommer vi gemensamt i alliansen utveckla alliansens gemensamma svar, säger Persson.

Ser en splittring

Att 90 procent av S-kommunalråden i Aftonbladets unika enkät kräver att Stefan Löfven går fram själv i valet 2014, menar Kent Persson är ett bevis för splittringen i oppositionen.

– De är mer splittrade än någonsin och Socialdemokraterna förstår uppenbarligen inte att man måste ge väljarna besked hur man tänker sig att regera.