Tusentals tågresenärer försenade

NYHETER

Tusentals tågresenärer blev kraftigt försenade under måndagen.

350 SJ-passagerare var strandsatta i skogen i Örebro län i över fem timmar.

Foto: Läsarbild
Tålamodet tryter 350 resenärer sitter fast i skogen.

Tåget från Göteborg skulle ha varit framme i Stockholm strax före klockan 18. Men resan tog stopp i närheten av Gårdsjön i Örebro län på grund av en nedriven elledning.

Trafiken i båda riktningarna var avstängd och det trasiga X2000-tåget bogserades till Hallsberg av ett draglok vid 20.40-tiden. Ett av spåren öppnades för trafik sent på måndagskvällen. På det andra beräknades tågtrafiken komma igång vid 4-tiden på tisdagsmorgonen.

Nedriven ledning bakom stoppet

– Vi vet ännu inte exakt vad som har hänt. Men vi misstänker att ledningen revs på något sätt sedan tåget kört på något, sa Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.

Resenären Victor Hejll har skickat en bild på den trasiga lokförarrutan.

– Någonting har träffat den. Det kan man inte förutse. Jag tycker att SJ:s personal har varit fantastisk, berättade han.

"Man kan aldrig räkna med SJ"

Men andra resenärer som hörde av sig till Aftonbladet är kritiska mot SJ som uppgav att 350 personer fanns ombord. Många hundar och barnfamiljer fanns bland resenärerna och några äldre hade svårt att lämna tåget, enligt Viktoria Sundgren som åkte från Göteborg.

– Det är så dåligt att man aldrig kan räkna med SJ. Om de får tillräckligt med kritik, kanske de tar tag i det, sade hon.

Magnus Andersson på SJ:s pressjour uppgav vid 22-tiden att de flesta strandsatta var på väg till sina destinationer från Hallsberg.

– Vi har ordnat med ersättningståg.

Förseningar på flera sträckor

Sammanlagt är åtta tåg försenade på sträckan Göteborg – Stockholm.

Tågtrafiken mellan Karlstad och Oslo samt Göteborg och Karlstad drabbades också.

För alla störningar i tågtrafiken se  SJ:s hemsida. Här kan du läsa vilken ersättning du har rätt till för att tåget inte kom fram i tid.