Amerikas födelsebevis hittat

"Sensationellt och fantastiskt"

Foto: Scanpix
NYHETER

Christoffer Columbus i all ära.

Det var den italienske sjöfararen Amerigo Vespucci som gav namn åt de båda kontinenterna.

Nu har den första kartan med rätt namn på världsdelarna hittats i München.

Foto: Scanpix
Kartan låg inklämd mellan två böcker.

Världskartan, som kallas "Amerikas födelsebevis", låg invikt mellan två böcker om geometri på Münchens universitet. Där har den legat i åtminstone 200 år.

– Sensationellt, underbart och fantastiskt. Det är inte så ofta sådana här fynd görs, säger Torgny Schunnesson, bokexpert i SVT:s Antikrundan.

Kartan tillverkades i början av 1500-talet av den tyske kartografen Martin Waldseemüller och är den första karta där den stora landmassan i väster kallas just Amerika. Anledningen är att kartografen ansåg att Amerigo Vespucci var kontinentens rättmätige upptäckare.

Stagat upp bokryggar

Att gamla – och i dag ovärderliga verk – hittas undangömda i gamla boksamlingar är ingen ovanlighet, enligt Torgny Schunnesson. Snarare tvärtom.

– De flesta så här gamla verk i Sverige har hittats instoppade i andra nyare verk. De har använts till att staga upp pärmar och bokryggar, säger han.

Han tror att priset på världskartan, som bara finns i fem kända exemplar, kommer att nå astronomiska nivåer. För sju år sedan såldes ett exemplar på auktion för 800 000 euro.

– Jag misstänker att det här exemplaret är fantastiskt välbevarat. Dessutom är det första gången Amerika nämns. Det kommer att finnas ett enormt samlarintresse, säger Torgny Schunnesson.

FAKTA

Martin Waldseemüllers världskarta

Tillverkad av flera segment som kan vikas ihop till en jordglob.

Första kända exemplaret är tillverkat år 1507

100 exemplar ska ha tillverkats – bara fem är hittade

ARTIKELN HANDLAR OM