Räntan lämnas oförändrad

NYHETER

Reporäntan lämnas oförändrad och ligger kvar på 1,50 procent.

Det meddelade Riksbankens direktion idag.

För att understödja konjunkturen och få en inflation i linje med målet på 2 procent behöver räntan vara fortsatt låg, enligt Sveriges Riksbank. Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1,50 procent, vilket var ett väntat beslut. Räntebanan, Riksbankens prognos för den framtida reporäntan, sänks dock något.

De flesta räntebedömare hade räknat med att Riksbanken skulle hålla sin styrande reporänta stilla på 1,50 procent, trots många tecken på en svagare konjunktur.

Förväntas ligga kvar

Reporäntan förväntas vara kvar på denna låga nivå ett tag till.

– Det var nog ingen som hade räknat med en sänkning nu. Men det kommer sannolikt komma en sänkning till hösten. Vi tror att den kommer redan i september, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Knut Hallberg, makroekonom på Swedbank, menar liksom sin kollega på SEB, att beskedet var väntat.

– Det var väntat att de skulle ha en lite mjukare hållning på grund av det som händer i världen och i Europa i synnerhet, säger han till TT.

Läget på de finansiella marknaderna i Europa är skört och det återstår mycket arbete innan långsiktigt hållbara lösningar på problemen i de skuldtyngda euroländerna är på plats.

Osäker framtid i Europa

Det ekonomiska läget i euroområdet kan få ytterligare negativa effekter på svensk ekonomi, enligt Riksbanken. I så fall kan reporäntan behöva bli lägre. Men förtroendet för den ekonomiska utvecklingen kan också återvända snabbare än väntat, vilket kan leda till en högre efterfrågan i svensk ekonomi. Detta skulle i så fall motivera en högre reporäntebana, uppger Riksbanken.

Med anledning av räntebeskedet kan man idag klockan 13.30 chatta med riksbankschefen Stefan Ingves på Riksbankens hemsida.

Oenighet

De två vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot dagens beslut. De förordade en räntesänkning till 1,0 procent.

– Det var ingen överraskning men jag tror att sprickan i Riksbanken är lite större nu, säger Robert Bergqvist på SEB.

Efter dagens besked från Riksbanken stärktes kronan något mot både dollarn och euron, samtidigt som svenska marknadsräntor sjönk.