Borg tror på konkurs för Grekland

NYHETER

Åtstramningarna som Grekland tvingats göra fungerar inte, de har i stället gjort situationen värre.

Idag ska den nya regeringen förhandla om sina lån men oavsett hur mötet går är det risk för konkurs, enligt finansminister Anders Borg (M).

– På det sätt de hittills hanterat situationen så kan man inte utesluta att det här landar i en statsbankrutt, säger han till Ekot.

Grekland är nu inne i sitt femte år av recession. Men det finns ingenting som tyder på att utvecklingen är på väg att vända, trots alla åtstramningsåtgärder som landet genomfört. I eftermiddag håller den nya premiärministern Samaras ett möte med Europakommissionen, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken.

Samaras kommer begära att den så kallade trojkan mildrar kraven, bland annat genom att ge Grekland mer tid att uppfylla de mål som landet utlovat i ersättning för nödlånen på omkring två tusen miljarder kronor.

Stor statsskuld

Även om villkoren mildras och målen slutligen uppfylls, så kommer Grekland om tio år fortfarande att ha en statsskuld på 120 procent av bruttonationalprodukten.

– Då ligger man väldigt illa till när man har så svaga tillväxtförutsättningar som Grekland, säger Anders Borg till Ekot.

120 procent av BNP är dubbelt så mycket som ett land inom eurozonen får ha och räntorna kommer för lång tid framöver att äta upp stora delar av den grekiska ekonomin.

Utvecklingen värre än väntat

I veckan berättade biträdande finansminister Staikouras att Greklands ekonomi kommer att krympa med nästan 7 procent i år. Det är betydligt sämre än de drygt 4 procent som man hittills räknat med.

Arbetslösheten i Grekland har stigit fem år i rad, nästan var fjärde invånare saknar i dag arbete. Bland unga greker under 25 år är varannan utan arbete. Den stigande arbetslösheten minskar statens skatteinkomster, samtidigt som kostnaden för arbetslöshetsersättning ökar.

"Bistra alternativ"

Resultatet av en statsbankrutt i Grekland kan bli att landet på sikt kan tvingas lämna eurozonen, säger Anders Borg till Ekot:

– Har man så hög skuld så har man bara bistra alternativ.