Här kissar polisen offentligt

Foto: Läsarbild
NÖDIG. Bilden på polisen som lättar på trycket vid en buske togs i centrala Stockholm i tisdags. Den har fått stor spridning på Facebook.
NYHETER

Här är bilden som gillas av 10 000 på Facebook. En polis står och kissar i en buske på offentlig plats – vilket är förbjudet och kan ge böter på 800 kronor. "Bötfäller han sig själv?" är en av kommentarerna.

Enligt fotografen, som vill vara anonym, togs bilden i tisdags kväll mitt i centrala Stockholm.

– Jag såg att han stod och kissade och det är inte lagligt. Det här var ju mitt i centrala stan och jag tänkte: "Har de någon rättighet att göra det och inte vi?”.

I dag lades bilden upp på Facebook.

– Jag blev chockad när jag såg hur många likes den hade fått.

Bilden spred sig snabbt och ett 30-tal tips strömmade in till Aftonbladet. Många som har sett bilden på Facebook har blivit upprörda och hört av sig.

– De är alltid så snabba med att bötfälla oss vanliga om vi skulle stå och kissa någonstans, säger Kristoffer Karlsson, 26, som är en av dem som tagit del av bilden.

Förargelseväckande beteende

Klart är att det inte är tillåtet att kissa på offentliga platser – inte heller för poliser.

– Jag har aldrig hört talas om det här, det låter olyckligt eftersom vi varken får eller ska kissa på offentliga platser, säger Tomas Eriksson, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen - det distrikt där bilden tagits.

Polisen kan bötfälla de som ertappas med att kissa på offentliga platser direkt på plats. Bötesbeloppet ligger på 800 kronor.

– Det räknas som förargelseväckande beteende under förutsättning att det finns någon att förarga. Finns det någon i närheten som kan ta illa upp så ska man inte göra det. Det ska skötas på en toalett.

Skulle en kollega ha bötfällt polisen?

– Han ska gå vidare till sin högre chef och sedan får man se om det ska bli något disciplinärt eller böter.

Kan man inte bötfälla en polis direkt på plats?

– Man gör nog inte det för man ska kolla igenom om det är något fel som begåtts. Vissa saker får man bryta mot i tjänsten. I det här fallet kan jag inte se att det rent tjänstemässigt skulle behövas.

Polisen tror att polismannen varit i tjänst i samband med en fotbollsmatch i tisdags.

– Jag vet inte hur pinknödig han har varit, han kanske har bråkat med fotbollshuliganer i tio timmar och till slut måste man. Det har ju hänt när det varit större kravaller. Men att man är ordentligt pinknödig gör inte att det blir tillåtet.

Kan du förstå att bilden provocerar?

– Jag förstår att folk reagerar. Det är ju sådant här vi ska se till att andra människor inte gör och då behöver vi inte göra det själva. Jag ska gå vidare med det här till min närmaste chef.