”Lågan har inte alls falnat”

Kd svarar på Lööfs allianssågning

NYHETER

Annie Lööf (C) sågade alliansen och bjöd in partiledarna till Småland.

Men hennes utspel togs inte emot väl av allianskollegorna.

– Jag delar inte hennes uppfattning, säger Acko Ankarberg, partisekreterare i KD.

Foto: SCANPIX
Acko Ankarberg, partisekreterare i KD.

Under sitt tal i Almedalen i kväll gick C-ledaren Annie Lööf till hårt angrepp mot alliansen och bristen på reformambitioner.

– Det gemensamma projektet har tappat fart. Projektets glöd har falnat, sa hon.

”Saknades reformtempo”

Lööf beskrev även sina intryck av när hon klev in i Rosenbad för första gången. Hon kände sammanhållning och framgång. Men hon saknade något.

– Först kunde jag inte komma på vad det var. Men efter ett tag förstod jag. Det saknades reformtempo. Det saknades reformiver.

Bjöd in de andra partiledarna

C-ledaren bjöd även in de andra tre partiledarna i alliansen till sitt hem i Småland, för att bilda ett Alliansen 2.0. Hon vill återupprepa den succé som alliansens bildande blev när hennes föregångare Maud Olofsson bjöd in de borgerliga partiledarna till Högfors 2004.

”Delar inte hennes syn”

Men Annie Lööfs tal gick inte hem hos Kristdemokraterna.

– Jag delar inte hennes syn av att alliansens låga falnat. Arbetet pågår redan med att utveckla alliansen samtidigt som vi utvecklar vår egen politik, säger partisekreteraren Acko Ankarberg.

Frågande till utspelet

Hon ställer sig frågande till utspelet eftersom de fyra partierna varit överens när de träffats.

– Vi har varit överens om att alla ska få ta plats. Centerpartiet utvecklar nu ett nytt idéprogram. Folkpartiet är inne i en liknade process och vi utvecklar vår politik. Vi har en period nu när vi själva utvecklar politik, men samtidigt har vi diskuterat hur vi ska ta nästa steg gemensamt i alliansen.

Tackar Hägglund ja?

Hon vill inte svara på om KD-ledaren Göran Hägglund kommer tacka ja till inviten om ett alliansmöte i Lööfs hembygd.

– Det kan jag inte svara på. Men jag noterar att alliansens ledare möts varje vecka, och partisekreterarna ganska ofta. Vi har planerat för gemensamma aktiviteter hela hösten. När man får en inbjudan i hand får man ta ställning till det.

Hyllad av Federley

I sitt eget parti var det andra toner efter Annie Lööfs tal. Hon hyllades bland annat av riksdagsledamoten Fredrick Federley:

– Hon blev partiledare i det här talet. Det var här hon första gången axlade partiledarskapet fullt ut. Mitt under talet blommade självsäkerheten ut och hennes energi och engagemang.