Libyerna till historiskt val

NYHETER

Vallokalerna i Libyen har nu öppnat för det första fria valet på 50 år.

Närmare tre miljoner libyer ska i dag välja ett provisoriskt parlament som ska utse en regering. AFP rapporterade att köerna med ivriga väljare ringlade långa i huvudstaden Tripoli.

Men valkampanjen har präglats av oro, så sent som i går eftermiddag sköts en helikopter med valsedlar ner i östra Libyen.

Libyerna har nu, efter diktatorn Gadaffis död, öppnat för det första fria valet på 50 år.

Till skillnad från sina postrevolutionära grannländer har Libyen inte någon enskild stark politisk grupp som kan hoppas på majoritet i parlamentet. Bedömare tror i stället på samarbeten mellan islamistiska och liberala grupper. Även många liberaler vill att landets lagar ska bygga på muslimsk sharia.

Kom insvepta i flaggor

– Ord räcker inte för att beskriva min glädje, det här är en historisk dag, sade Fawziya Omran, en av de kvinnor som köade vid Ali Abdullah Warith-skolan i huvudstaden, till AFP.

Flera väljare var rörda, andra kom insvepta i svarta, röda och gröna flaggor – de färger som symboliserar upproret som ledde till att diktatorn Muammar Gaddafi störtades i fjol.

”Majoriteten vill rösta”

Även från Benghazi, i det oroliga östra Libyen, rapporterades öppna vallokaler och köande väljare.

– Vi hoppas att läget fortsätter att vara lugnt. Majoriteten av libyerna vill rösta, sade Alexander Graf Lambsdorff, som leder ett team med 21 EU-observatörer i Benghazi.

TT