Babyboom av djuriska mått

Du kan få döpa delfinkalvarna

1 av 8 | Foto: Richard Berglund
En pandalemur har fötts på Ölands djurpark.
NYHETER

Många nya familjer har bildats i landets djurparker.

Apor, hästar, leoparder och delfiner ynglar av sig just nu.

– Delfinkalvarna är bedårande, säger Pernilla Mosesson på Kolmårdens djurpark.

Det råder febril aktivitet i djurparkerna. Nya familjer har bildats och allt ifrån vitryggade hackspettar till skruvhornsgetter har nyligen sett dagens ljus.

– Djur som kommer från klimat som liknar vårat, med årstider, har en tydlig topp i maj. De är mest gynnade att få ungar då, säger Ewa Wikberg, biträdande zoolog på Nordens Ark.

”Förhöjt sockerintag”

För djur från tropiska förhållanden kan andra saker påverka.

– Det är lite olika vad som startar deras fortplantning. Det kan vara ljus, fukt eller ett förhöjt sockerintag, till exempel.

Nyligen föddes Sveriges första amurleopard på Nordens Ark men även skogsvildren och storkungar.

Andra djurparker har också fått nytillskott. I Furuviksparken fick de vithöv­dade sakiaporna Lisha och Kariakou för några dagar sedan en unge.

– Mamman hade ungen på ljumsken när vi kom på morgonen, säger Johnny Persson, djurchef på Furuviksparken.

Att apfamiljen skulle få tillskott konstaterades genom en viktkontroll.

– Vi väger dem kontinuerligt och det var då vi upptäckte det.

”Extremt kelig”

Kolmården har den senaste tiden berikats med två giraffer, fem lamadjur och två delfinkalvar. Delfiner får kalvar ungefär vart tredje år och den här gången var det Lyra och Ariels tur. Pappa till båda kalvarna är Pichi.

– Det blev en pojke och en flicka. De är födda med två veckors mellanrum, säger Pernilla Mosesson, operativ chef för delfinariet.

Redan nu har hon kunnat se en del av djurens personlighet.

– Flickan är mycket med­veten och framåt. Hon är extremt kelig. Pojken är busigare och sticker ifrån sin mamma mer än flickan.

FAKTA

Döp Kolmårdens delfinkalvar

Kolmårdens nya delfinkalvar ska namnges. Lämna ditt namnförslag genom att mejla till [email protected] Sam­tidigt är du med och tävlar om gratis inträde för en dag på Kolmårdens djurpark, visning av delfinar­iet och en specialvisning bakom kulisserna där du bland annat får se delfinkalvarna och vara med och mata delfinerna. Priset gäller för två vuxna och två barn.

Skicka in ditt bidrag senast fredagen den 13 juli. Glöm inte att skriva ditt eget namn, adress och telefonnummer. Vinnaren utses av en jury vars beslut inte kan överklagas