– Osannolikt att han terrortränades i Irak

Menni åtalad under åtta olika identiteter för medhjälp till terrordådet i Stockholm

NYHETER

GLASGOW.  Försvarets vittne: Osannolikt att Taimour Abdulwahab fick terrorträning i Irak.

Mellanösternexperten George Joffé vittnade i dag i rättegången mot den svenska terrorbombarens misstänkta medhjälpare.

Försvaret hade sagt att de i dag skulle kalla den åtalade, svenska självmordsbombarens misstänkta medhjälpare Nasserdine Menni, att själv vittna i rättegången i Glasgow.

”Olika översättningar”

I stället valde försvarsadvokaten William Taylor att som sitt första vittne kalla Mellanösternexperten George Joffé som fick förklara för juryn att flera av Mennis många identiteter helt enkelt kan komma av olika sätt att översätta hans namn från arabisk skrift till engelsk, fransk, eller andra europeiska språk.

Under amerikansk kontroll

George Joffé gjorde också bedömningen att det var högst osannolikt att någon skulle ha rest till Syrien och Irak för att tränas till att bli terrorist under åren 2008–2009. Enligt åtalet tog sig den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till Irak 2009 för att få sådan träning.

– De länder man får sådan träning i är Afghanistan, Pakistan och Jemen, sa Joffé i rätten.

– Från 2008 löd Irak under amerikansk kontroll och de extremistgrupper som verkade i landet var hårt övervakade. Det skulle vara svårt att komma i kontakt med dem för att få terroristträning.

Åtalad för medhjälp

Nasserdine Menni står åtalad under åtta olika identiteter för att ha hjälpt till att planera och iscensätta terrorbomben i Stockholm i december 2010 när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften mitt under julhandeln.