USA i dödligt gränsbråk med Mexiko

NYHETER

Relationen mellan Mexiko och USA blir allt mer ansträngd.

I helgen sköt amerikansk gränspolis ihjäl en man – på mexikanskt territorium.

Nu rasar den mexikanska staten och kallar tilltaget för "oacceptabelt".

Floden Rio Grande bildar på sina ställen en naturlig gräns mellan USA och Mexiko. I lördags öppnade amerikansk gränspolis eld över floden – mot mexikanskt territorium.

Sköts ihjäl

Enligt den amerikanska gränspolisen hade poliserna blivit attackerade med stenar, uppger nyhetsbyrån AP. Dessutom ska en beväpnad man ha riktat ett vapen mot dem.

– Åtminstone en av agenterna fruktade för sitt liv, säger talesmannen Henry Mendiola enligt AP.

Enligt Mandiola skadades inga amerikaner under sammanstötningen.

Fördömer attacken

Men i dag gick Mexiko ut med att en mexikansk medborgare sköts ihjäl i attacken, uppger AP. Det mexikanska utrikesdepartementet nämnde inga ytterligare detaljer om vad som hade hänt, men tog till skarpa ordalag i sin kritik mot USA:s agerande. Enligt AP fördömer man attacken och vad man kallar för "oproportionerligt och dödligt våld".

Det mexikanska utrikesdepartementet kräver nu att de amerikanska myndigheterna påbörjar en omfattande utredning av händelsen.

Smuggling vanligt

Lördagens eldgivning mot Mexikanskt territorium är den senaste av en lång rad incidenter under det senaste året, skriver AP. Ofta handlar stridigheterna om droghandel.

I mars beslagtog amerikansk gränspolis närmare två ton marijuana i närheten av den amerikanska staden Roma. Fyndet föregicks av en omfattande skottlossning – enligt amerikanska myndigheter är det oklart om någon träffades vid det tillfället.