Skapade förmögenhet på mjölkpaket

NYHETER

Klanen Rausing skaffade sig en förmögenhet på att sälja mjölk i pappförpackningar.

I dag räknas Hans Kristian Rausing, 49, som en av Storbritanniens rikaste män.

Nu sitter han frihetsberövad för inblandning i hustrun Eva Rausings död.

Hans Kristian Rausings förmögenhet härstammar från hans farfars miljardimperium Tetra Pak. Paret Rausing räknas till en av Storbritanniens rikaste familjer.

Rausing-klanens gyllene väg till förmögenheten inleddes när Ruben Rausing grundade förpackningsföretaget Åkerlund och Rausing 1930.

Tjugo år senare bytte företaget namn till Tetra Pak och guldruschen tog sin fart. Tillsammans med uppfinnarna Erik Wallenberg och Erik Torudd kom Ruben Rausing på den geniala idén att ersätta tunga mjölkflaskor med kartonger av papp.

Flyttade till England

När Ruben Rausing tackade för sig togs imperiet vidare av sönerna Hans och Gad Rausing. De grundade dagens tetraförpackningar och lyckades sprida konceptet runt om i världen. Under 1980-talet flyttade bröderna till England för att undkomma det svenska skattesystemet. 1995 sålde Hans sin del i bolaget till brodern Gad, som avled 2000.

Hans Rausing, 86, rankas fortfarande som en av Storbritanniens rikaste män, förra året hade han enligt Forbes en förmögenhet på 70 miljarder kronor. Tetra Pak har idag 22 000 anställda och verkar i 170 länder.

Kantats av drogskandaler

Hans Kristian Rausing föddes 1963 och är ett av tre barn till Hans Rausing. Han träffade Eva Rausing, 48, dotter till en framgångsrik chef på Pepsi, på en drogavvänjningsklinik. Under 2000-talet har paret flera gånger vållat tidningsrubriker på grund av sitt drogberoende. De har även engagerat sig och donerat miljontals pund till välgörenhet mot drogmissbruk.

Greps med droger för 30 000

2008 greps Eva Rausing när hon besökte amerikanska ambassaden i London. I hennes väska hittade polisen narkotika och vid en husrannsakan i parets bostad hittades heroin, kokain och crack till ett värde av 30 000 kronor. Paret släpptes mot borgen och undkom med en varning av den brittiska polisen. 

Hans Rausing har varit fåordig om familjens svarta får. I en intervju i Sydsvenskan 2008 sa han.

– Det är ett problem, men det är inget som jag kan göra.