Dammen hotar hela samhällen med evakuering

Foto: Pontus Orre
På vakt mot vattnet. Leif Gustavsson och Anders Karlsson sliter med att hålla vattenmassorna stången vid sjön Flogen utanför Sunnansjö.
NYHETER

HULTSFRED/LUDVIKA/STOCKHOLM Här kämpade räddningstjänsten i natt för att rädda det lilla samhället i Dalarna.

Under onsdagen steg vattennivån i sjön Flogen så snabbt att dammarna höll på att rämna.

– Brister det kommer vi att tvingas evakuera Sunnansjö, säger Torbjörn Berg, brandmästare vid räddningstjänsten i Ludvika.

Sent i går kväll regnade det fortfarande kraftigt i delar av Dalarna. Tidigare i veckan rapporterade SMHI att det regnade hela 101,7 millimeter i Mockfjärd, 71 millimeter uppmättes i Djurås och 40 millimeter regn föll i Särna.

Förödelsen efter regnets framfart är enorm.

I Nyhammar vakar närboende och räddningstjänsten över en scoutstuga intill Norrboån som står och balanserar ut över vattnet som brett ut sig. 1 000 kvadratmeter av området intill stugan har försvunnit i störtfloden - enligt räddningstjänsten är risken för att det ska rasa ner i ån ungefär 50 procent.

Förtvivlade scoutledare

Nyhammars scoutkårs ledare, Bengt Mosseby och Marianne Axelsson, är förtvivlade.

– Jag tvivlar på att det går att rädda stugan. Jag vet inte vad man ska våga hoppas på, säger Bengt Mosseby.

Scoutkåren har haft stugan i 35 år.

– Det är fruktansvärt. När jag pratar om det börjar jag gråta direkt, säger Marianne Axelsson.

Mest dramatiskt är läget vid sjön Flogen. Där riskerar en fördämning att brista – om det sker är delar av samhället Sunnansjö i fara, uppger räddningstjänsten.

Dammen kan ge sig

– Risken finns att den här dammen ger sig. Om det händer måste vi dra i gång en evakuering av Sunnansjö, sa Torbjörn Berg, brandmästare vid räddningstjänsten i Ludvika i går kväll.

I natt hårdbevakade Anders Karlsson och Leif Gustavsson från räddningstjänsten vattenflödet. De erfarna brandmännen är oroliga för vad en kollaps av förstärkningsarbetena kan föra med sig.

Grävmaskiner mot vattnet

– Om det brister så kan ju vattnet göra så att kraftstationen i Sunnansjö bryts sönder, säger Anders Karlsson.

Brister fördämningen är planen att kalla in grävmaskiner för att bromsa upp vattnet.

– Det är ingen som vet hur det kommer att gå. Det kan vända på tio sekunder och då åker hela vallen i väg, säger Leif Gustavsson.