Abdulwahab fick hjälp, tror advokat

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Taimour Abdulwahab utlöste en bilbomb i julruschen.
NYHETER

Flera personer i Sverige var inblandade i självmordsdådet i Stockholm, tror försvaret i den skotska rättegången mot en misstänkt medhjälpare.

Taimour Abdulwahab pratade med någon före sprängningen på Bryggargatan 2010, påpekar advokaten i målet.

Taimour Abdulwahab.

Den åtalade Nasserdine Mennis försvarsadvokat William Taylor hänvisar till en svensk polisrapport där en intensiv diskussion nämns. Den ägde rum mellan Abdulwahab och en okänd man strax innan laddningen utlöstes den 11 december 2010 enligt Taylor. Mötet ska ha dokumenterats på övervakningskamera och flera vittnen ska ha sett det.

– Jag har alltid misstänkt att det fanns en man till som var inblandad, säger Taylor.

Han tror också att någon hjälpte Abdulwahab att hitta en perfekt plats att ställa bilen på mitt i julhandeln. Taylor bad svenska utredare om att få se övervakningsfilm på när bilen parkeras, men filmen hade förstörts eftersom den bara får lagras en begränsad tid.

Vittne vägrade

Försvaret riktar också misstankar mot en person i Sverige nära Abdulwahab som köpte de metallkulor som ingick i bomberna. Det vittnet kallades till rättegången i Glasgow men vägrade resa, säger en domstolskälla till TT.

– Vi kan inte tvinga någon.

Försvaret anklagar också rakt ut Abdulwahabs änka för inblandning i dådet, men hon är avskriven från utredningen. Däremot räcker inte bevisen mot Menni, anser Taylor.

De svenska utredarna har aldrig kunnat bevisa att fler var inblandade.

Åklagaren Andrew Miller sade i sin tur på onsdagen i sitt slutanförande att flera, såsom änkan, kan ha haft en roll. Misstankarna håller dock bara mot Menni, anser han.

"0911bernarde0911"

Miller sade till juryn att kärnan i åtalet är de utbetalningar på motsvarande 60 000 kronor som Menni gjorde till Abdulwahab 2009–2010.

– Om ni inte anser att den misstänkte är skyldig till att ha gjort dem, åtminstone med insikt om vad de kunde användas till, kan han inte fällas för förberedelse till terrordåd.

Miller sade att i ett indiciemål som detta kan man inte stirra på detaljer utan se till helheten. En ny sådan detalj framkom om den mejladress som Menni, som också kallat sig Emmanuel Bernard, och Abdulwahab påstås ha delat. Som lösenord hade de enligt Miller "0911bernarde0911" – kanske en referens till "nine-eleven".

– Jag tror inte att det är ett sammanträffande.

Försvaret håller sitt anförande på fredag.

TT