Slutringt med telefonkatalogen

123 års svensk historia går i graven

Foto: Scanpix
Allt mindre populär.
NYHETER

Söker du en persons telefonnummer?

Då får du leta på nätet eller ringa nummerupplysningen.

Eniro har skrotat privatdelen i telefonkatalogen.

I år försvann en svensk institution. 123 års oavbruten utgivning av telefonkatalogen är till ända. Nu får pratsugna personer i Stockholm, Göteborg och Malmö leta efter nummer på nätet i stället.

– Visst är det tråkigt. Det måste vara ett bekymmer för äldre. Katalogerna har varit en del av människors vardag i alla år, säger Tomas Söderblom, katalog- och telefonsamlare i Lund.

Minskat intresse

Han äger själv flera kataloger från tidigt 1880-tal. Då fanns det bara 150 abonnenter och numren var betydligt kortare än i dag. Riksbanken hade exempelvis nummer 27 och Aftonbladets redaktion nåddes på nummer 104. Enligt Tomas Söderblom används de gamla katalogerna ofta av historiker som vill ha reda på var en viss person bodde eller arbetade med. Titlar var länge nämligen lika viktigt som namnet. Men nu har tiden sprungit ifrån telefonkatalogen i storstäderna.

– Jag har själv i stort sett slutat att använda katalogen. Nu hittar man alla nummer på internet, säger Tomas Söderblom.

Samma förklaring ger Cecilia Lannebo som är informationsansvarig på Eniro:

– Intresset för att använda privatpersonsdelen i katalogen har minskat i städerna. I dag använder man internet och mobilen som kanal, säger hon.

"Ringa nummerupplysningen"

Ute i landet finns persondelen fortfarande kvar – men det är oklart hur länge. Om användningen minskar finns det inga garantier för att katalogerna kommer se ut som de gör i dag.

– Eniro är inte ett statligt ägt bolag så vi anpassar våra produkter efter vad marknaden efterfrågar, säger Cecilia Lannebo.

Flera personer har varit i kontakt med bolaget och frågat var deras kataloger har tagit vägen men enligt Cecilia Lannebo har inte Eniro något krav på sig att tillhandahålla fysiska kataloger. Några exemplar av 2011 års katalog går fortfarande att beställa från bolaget men när de tar slut finns det bara två alternativ om man vill ta reda på ett nummer utan internet:

– Antingen får man gå via biblioteken som har gamla kataloger eller ringa till nummerupplysningen. Det är de kanalerna man får använda nu, säger Cecilia Lannebo. 

FAKTA

Telefonkatalogens historia

1889 - Den första rikstelefonkatalogen kommer ut i ett par hundra exemplar. Det är ett grått häfte på 14 sidor med en förteckning över 320 abonnenter i Stockholm, för övriga gällde namnanrop.

1903 - Katalogen delas i sex delar. Del tre räcker för alla abonnenter i Västsverige.

1938 - Katalogen får ett nytt format som behålls i nästan 30 år. Omslaget formges av konstnären Akke Kumlien och föreställer riksvapnet i förenklad och stiliserad form.

1972 - Abonnenter med samma efternamn börjar sorteras efter förnamn och inte efter titel som tidigare. Nu pryds också katalogen av Televerkets emblem.

1992 - Telefonkatalogen blir ett konstverk i sig när 35 svenska konstnärer skapar varsin bild till omslagen. Mest om talat blir Dan Wolgers bidrag, ett omslag med hans eget namn och telefonnummer.

1993 - Telefonimonopolet avskaffas och Televerket blir Telia.

1996 - Telefonkatalogen och Gula Sidorna tar klivet ut på internet med lanseringen av gulasidorna.se.

2000 - Katalogverksamheten avknoppas från Telia till bolaget Eniro.

2012 - Persondelen i telefonkatalogen försvinner i Göteborg, Stockholm och Malmö.