Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

De drevs in i bitter fejd

Missbruket gjorde Eva Rausing paranoid – attackerade sin släkt

Knarket drev Eva ­Rausing in i en bitter familjefejd med sin makes släkt.

Paranoid och drogpåverkad ska hon bakom deras rygg ha kallat sina svägerskor ”de onda häxorna”.

Samtidigt uppges Hans Kristians ­föräldrar och systrar ha gjort allt för att försöka skydda dem som direkt påverkades av parets drog­missbruk.

De kunde ha levt resten av sina liv i osannolik lyx. Men Evas och Hans Kristians knarkmissbruk drev dem in i en bitter fejd med resten av familjen Rausing.

När Eva 2008 greps för knarkinnehav var skandalen ett faktum. Enligt Daily Mail kan hennes förhållande med sin makes familj sedan dess på sin höjd ­beskrivas som ”bittert”.

Nu utreder polisen omständigheterna kring hennes död i London. Hur länge låg den 48-åriga amerikanskan livlös i lyxlägenheten? Vilken roll spelade ­hennes ett år äldre svenske man?

Den första obduktionen gav inga tydliga svar. Nu väntar polisen på svar från olika toxikologiska tester för att kunna slå fast exakt tid och dödsorsak.

Stadsdelen Belgravia är Londons svar på Stockholms Östermalm. Tunga hus i skulpterad sten. Lyxvåningarna ligger på rad och på gatan står Jaguarer, Rolls Roycer och Porschar parkerade. Hem för de rika och kända.

Det här var Eva och Hans Kristian Rausings värld. Deras hus värderas till osannolika 800 miljoner kronor.

Men vad var det egentligen som hände innanför väggarna?

De senaste åren syntes makarna allt mer sällan på galamiddagarna i Londons societet. När de någon gång tog sig ut från lyxbostaden liknade det en gång så eleganta paret uteliggare. Bleka ansikten, frånvarande blickar.

En nära vän sedan femton år beskriver Eva Rausing som en rolig och social kvinna. Men också som en orolig själ, precis som sin man.

– Jag skulle definitivt säga att hon dött av en överdos, säger hon till tv-kanalen Sky News.

Väninnan berättar att Eva Rausing ­inte tog droger öppet. Ändå var det inte någon hemlighet vad hon höll på med.

– Eva försökte förändra det och besökte nästan varenda avvänjningsklinik som fanns.

Både Hans Kristian och Eva Rausing föddes in i ett liv i lyx. Han var barnbarn till Ruben Rausing, grundaren av Tetra Pak, en av den svenska exportindustrins juveler.

Hon var dotter till en toppchef på amerikanska läskjätten Pepsi.

Hans Kristian hade rest som hippie till Indien och provat droger. Eva kom i kontakt med knark under några stormiga år på college i Kalifornien.

Båda hamnade på samma drogbehandlingshem i USA – och förälskade sig. På sin Myspace-sida berättar Eva Rausing själv hur hon blev nykter. Tog examen, gifte sig – och blev lite tråkigare.

– Allt var väldigt förutsägbart de följande åren. Jag fick fyra barn efter varandra, skrev hon för sex år sedan enligt Daily Telegraph.

Hon uppger att hon aldrig har arbetat och att hon anklagats för att inte vara tillräckligt moderlig mot de två döttrarna och två sönerna.

– Det är sant att jag har hyrt in mycket hjälp, men jag älskar dem så mycket att jag nästan måste hålla distansen för att det inte ska bli för smärtsamt.

Hon beskriver också ett svårt och långt återfall.

– Jag föll tillbaka i samma hål som tidigare och har varit där under nära sju år /.../ Jag är fortfarande gift, otroligt nog, med en väldigt snäll, tålmodig och lojal man. Många skulle inte ha hållit kvar vid mig.

Hon avslutar texten med att säga att hon nu i stället hoppas på en rad goda år.

Hennes önskan skulle visa sig vara förgäves. På väg in på en fest på amerikanska ambassaden i London 2008 kontrollerade en säkerhetsvakt hennes handväska – och upptäckte att hon försökte smuggla in både crack och heroin.

– Jag har gjort ett allvarligt misstag som jag ångrar djupt, sa hon efteråt och lät sig skrivas in på ännu en klinik för avvänjning.

Samtidigt som skandalerna har avlöst varandra har makarna Rausing genom åren engagerat sig mot droger. De har skänkt tiotals miljoner kronor till olika organisationer.

Efter ambassadsskandalen vägrade Prins Charles att sparka henne från sin stiftelse ”The Prince’s Foundation”.

– Det skulle vara hyckleri att inte ge Eva Rausing en andra chans, sa en av hans medarbetare då.

Men Eva Rausings svärföräldrar och svägerskor tycks inte ha varit lika förlåtande.

De ska ha gjort allt för att hjälpa och skydda de som direkt påverkades av Evas och Hans Kristians drogmissbruk. Daily Mail antyder att det främst handlar om parets fyra barn, 11, 13, 15 och 17 år gamla.

Men knarket ska enligt Daily Mail ha gjort Eva ­paranoid och bakom ­ryggen på sina svägerskor, Hans Kristians systrar ­Sigrid och Lisbet, kallade hon dem för ”de elaka ­tvillingarna” och ”de onda häxorna”.

Daily Mail återger också ett mejl som Eva Rausing uppges ha skickat 2010. Där skriver hon om sin make och hans familj:

”Jag känner att hans familj har handlat mycket ohederligt mot honom. Jag inser nu att mina svärföräldrar är mycket mäktiga människor.”

Aftonbladet har förgäves sökt Hans Kristians föräldrar Hans och Märit Rausing för en kommentar. Inte heller hans systrar Sigrid och Lisbet Rausing har gått att nå.

I tisdags kväll skickade familjen ut ett officiellt uttalande om sin svärdotters död:

”Hans och Märit Rausing med familj är djupt chockade och bedrövade över beskedet om deras svärdotter Eva Louise Rausings tragiska bortgång. Familjen ber om att få bli lämnade i fred i denna sorgens stund.”

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet