Han levde – med sin döda fru

Eva Rausing kan ha legat död i en vecka
’Alla trodde det skulle hända någon dag’

NYHETER

London/Stockholm. Eva Rausing, 48, kan ha legat död i sovrummet i upp till en vecka innan hon hittades.

Hennes make, miljardären Hans Kristian Rausing, 49, misstänks enligt The Sun ha låst in sig med kroppen och vägrat låta familjens personal komma in.

I ett första polisförhör ska han ha pratat osammanhängande och inte kunnat svara på frågor.

Huset i det fashionabla kvarteret Belgravia i London är värderat till 800 miljoner kronor. Men inuti uppges Tetra Pak-arvtagaren Hans Kristian Rausing, 49, och hans hustru Eva Rausing, 48, ha levt i misär. En vän till paret beskriver hemmet som en ”knarkarkvart”, enligt Daily Mail.

– Det var fullständig misär. De kunde inte ta hand om sig själva eller huset. De använde bara två rum trots att de har dussintals, säger vännen till tidningen.

Riskerar fängelse

Och här hittades Eva Rausings kropp i måndags. Enligt Evening Standard misstänker polisen att hon legat död i den enorma byggnaden i upp till en vecka.

Med hjälp av hennes mobiltelefon, sms, mejl och kontoutdrag försöker London-polisen nu fastställa när hon dog.

Polisens utredare har uppgett för Daily Mail att den 48-åriga fyrbarnsmamman han ha varit död i 3-4 dagar innan hon hittades.

Enligt The Sun misstänks Hans Kristian Rausing ha låst in sig med sin frus kropp i sovrummet och sedan vägrat låta familjens betjänter och hushållerskor komma nära. Polisen har beslagtagit övervakningsfilmer för att ta reda på om Hans Kristian har befunnit sig i hemmet tillsammans med sin döda frus kropp.

Om så är fallet riskerar han upp till 15 års fängelse för att ha försökt gömma kroppen.

Bar på tunga droger

Hans Kristian Rausing greps i måndags efter att vittnen sett honom köra bil uppenbart påverkad i stadsdelen Wandsworth i södra London.

Han bar då på tunga droger. Det fick polisen att göra en husrannsakan i parets fastighet. Där hittades hans döda hustru.

Poliskällor uppger för Daily Mirror att Eva Rausing inte hade några synliga skador.

Hon misstänks ha dött av en överdos, men den inledande rättsmedicinska undersökningen kunde inte fastställa dödsorsaken och nu genomförs en toxikologisk undersökning.

Brittisk polis har ännu inte kunnat förhöra Hans Kristian Rausing om hustruns död. Enligt Daily Mail ska den svenske miljardären vid ett inledande förhör ha pratat osammanhängande och inte kunnat svara på frågor.

I stället fördes han på tisdagskvällen till sjukhus för vård. Enligt Daily Telegraph för att avgiftas, men Daily Mail och Daily Mirror uppger att han hade drabbats av ett nervöst sammanbrott.

Troligen vårdas han på Maudsley hospital i södra London, Englands största psykiatriska klinik och världsledande inom mentalvård. Där stannade han under hela gårdagen.

Samtidigt finkammade sex tekniker parets enorma bostad i flera timmar. Fynden lades i papperspåsar som sent i går eftermiddags kördes i väg för vidare teknisk analys.

Simon Fisher, talesperson för Metropolitan police, ville i går inte uppge om ytterligare droger har beslagtagits i huset.

Samtidigt fortsatte fyra civilklädda utredare att knacka dörr hos parets grannar för att försöka bringa klarhet i vad som hänt.

– Det här var väldigt trevliga människor. Det är tragiskt det som har hänt, säger en granne.

Efter skandalen 2008, då Eva Rausing försökte smuggla in knark på den amerikanska ambassaden i London, isolerade sig paret allt mer.

– De var ganska tillbakadragna, bekräftar en av parets närmsta grannar för Aftonbladet.

”En orolig själ”

Genom att köra in bilen i garaget på baksidan kunde de osedda ta sig upp i ­våningen. Nyligen sågs de dock promenera i området. Bilderna på dem visar hur de den senaste tiden har förfallit allt mer.

Och för vännerna kom dödsbeskedet inte helt oväntat.

Väninnan Jules Hearn lade i går en ros utanför parets hem. Hon berättar för Daily Mail att Eva Rausing regelbundet fick blodtransfusioner och bar pacemaker efter år av missbruk.

– Hon var en orolig själ. Alla trodde att det här skulle hända någon dag. Hon försökte hjälpa sig själv gång på gång, men det är en sjukdom, säger Jules Hearn till Daily Mail.