Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kungen var hennes vän

Hovet efter dödsbeskedet: ’Ska skicka kondoleanser’

STOR SORG Kungafamiljen har samlats på Öland inför firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på lördag. Men helgens festligheter förmörkas nu av beskedet från London om vännen Eva Rausings tragiska död.   STOR SORG Kungafamiljen har samlats på Öland inför firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på lördag. Men helgens festligheter förmörkas nu av beskedet från London om vännen Eva Rausings tragiska död. Foto: Fredrik Sandberg

Eva Rausing hyllades av prins Charles – och stod även nära den svenska kungafamiljen.

I går var sorgen stor ute på Sollidens slott på Öland.

– Kungafamiljen kommer att skicka privata kondoleanser, säger Bertil Ternert, hovets informationschef.

Familjen räknas till en av de ­absolut rikaste i Storbritannien och deras företag har revolutionerat förpackningsbranschen totalt.

Men allt är inte guld som ­glimmar.

Här är historien om släkten Rausing – år för år.

Eva och Hans-Kristian Rausing träffades på en drogavvänjningsklinik i USA och har sedan dess engagerat sig i arbetet mot droger.

Arbetet har hyllats av såväl Storbritanniens prins Charles som av den svenska kungafamiljen.

Grundad av Silvia

Paret har bland annat stöttat stiftelsen Mentor, som grundades av drottning Silvia för tolv år sedan och fokuserar på att hjälpa barn och ungdomar att hålla sig borta från droger.

I går samlades kungafamiljen ute på Öland för att förbereda firandet av Victorias 35-årsdag på lördag. Hovet bekräftar att kungafamiljen stod nära Eva Rausing.

Kommenterar inte offentligt

– Det finns ju en stark koppling i och med det gemensamma arbetet med till exempel Mentor. Men när det gäller sådana här saker kommenterar vi inte det offentligt, utan kungafamiljen skickar i stället sina privata kondoleanser till familjen, säger Bertil Ternert, hovets informationschef, till Aftonbladet.

När Eva Rausing greps för droginnehav 2008 stöttades hon av prins Charles.

Var en hjälte för henne

Han såg till att hon fick ”en andra chans” och att hon behöll sin plats i välgörenhetsprojektet ”Prince’s foundation for building community”.

Eva Rausing såg prins Charles som en av sina stora livshjältar. På nätverket Myspace skrev hon: ”Jag tycker han skildrats fruktansvärt i pressen vilket är orättvist och elakt. Det skrivs lite om vilken snäll, omtänksam och varm person han är. Definitivt en hjälte.”

Prins Charles har även hyllat Hans Kristians arbete mot droger och beskrivit honom som en ”väldigt speciell filantrop”, skriver tidningen The Guardian.

”Prevention bättre än vård”

Så sent som i våras höll drottning Silvia ett öppningsanförande på World forum against drugs i Stockholm, där hon också framhöll Mentors arbete.

− Utbildning och prevention är viktigt för att hindra unga att hamna i drogmissbruk. Vi måste erbjuda hälsosamma alternativ. Prevention är bättre än vård. Dessutom är det billigare, sa drottningen bland annat.

Så byggde Rausing sitt miljardimperium

1929 Ruben Rausing och Erik Åkerlund startar förpackningsföretaget Åkerlund och Rausing.

1933 Ruben Rausing köper ut Erik Åkerlund ur företaget.

1944 Tillsammans med uppfinnarna Erik Wallenberg och Erik Torudd påbörjar Ruben Rausing utvecklingen av den första tetraförpackningen.

1951 Ruben Rausing grundar Tetra Pak, som ett dotterbolag till Åkerlund och Rausing.

1952 Den första tetran, en trekantig endecilitersförpackning för grädde, släpps ut på marknaden.

1954 Rubens son Hans utses till vd för Tetra Pak. Hans äldre bror Gad utses till vice vd – och företaget producerar drygt en miljard förpackningar per år.

1963 Den tegelstensformade tetran Brik släpps på marknaden. Förpackningen ersätter snart de gamla glasflaskorna helt.

1982 Familjen Rausing emigrerar till England på grund av skatteskäl.

1983 Ruben Rausing avlider, 88 år gammal.

1991 Bröderna Rausing köper Alfa Laval – och döper om koncernen till ­Tetra Laval.

1996 Hans Rausing förklarar att han inte längre ”tror på Tetra Pak” och säljer sin del av koncernen till Gad. Affären gör Hans Rausing till världens rikaste man – i kontanter. Samtidigt rapporteras det att bröderna haft stora samarbetsproblem och enbart haft kontakt via brev de sista åren.

2000Gad avlider, 88 år gammal. Barnen Kirsten, Finn och Jörn tar över Tetra Laval.

2008 Eva Rausing, Hans Kristians hustru, grips av polis när hon besöker den amerikanska ambassaden i London. Vid husrannsakan i parets bostad hittas heroin, kokain och crack.

2012 Tetra Pak har 22 000 anställda och verkar i 170 länder. Släkten Rausings totala förmögenhet uppgår till cirka 200 miljarder kronor.

Experten: Så här fördelas miljardarvet

Eva Rausing var ingift i familjen Rausing. Men som dotter till chefen för läskmärket Pepsi tros hon ha haft egna tillgångar.

Det här kan hända med hennes pengar, enligt David Maxwell som arbetar med arvsrätt på advokatbyrån Seddons i London.

Troligt scenario

Arvet går till barnen:

Paret Rausings fyra barn ärver tillgångarna som Eva Rausing lämnar efter sig.

För att de ska få göra det måste ett testamente vara skrivet, enligt engelsk lag.

Att det inte finns ett testamente i en familj som Rausing kan i princip uteslutas, enligt David Maxwell.

Inget av barnen är över 18. Det mest troliga är att Eva Rausing har sett till att pengarna är låsta i fonder och delas ut i portioner ju äldre barnen blir.

Mindre troligt scenario

Arvet delas med Hans Kristian Rausing:

Om Eva Rausing inte har skrivit något testamente ska hennes tillgångar enligt engelsk lag delas lika mellan barnen och maken Hans Kristian Rausing.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet