Brandmän i dödsolycka

Bilen störtade ner i ravin

1 av 2 | Foto: Jonatan Svedgård / Dalarnas Tidningar
NYHETER

Två brandmän omkom och tre skadades när en utryckningsbil störtade ned för en ravin i Tolvsbo i dalarna.

– Vi är som i ett vakuum allihop, säger Lars Andersson, räddningschef på räddningstjänsten i Smedjebackens kommun.

Beskedet om dödsolyckan tog hårt på kollegorna på Smedjebackens Räddningstjänst. Två personer som de har arbetat med i flera år fanns plötsligt inte längre. Dessutom var ytterligare tre skadade. Under torsdagskvällen åkte nästan alla kollegor in till stationen för att ge tröst och stöd.

– Det är fruktansvärt. Just nu sitter vi här och försöker ta hand om varandra. Vi är som en stor familj i deltidskåren, säger Lars Andersson.

Styrkechefen Kent Jonason fyller i:

– Brandmännen som var med i olyckan har jobbat här ett antal år så vi känner varandra bra.

Kommunen startar krisgrupp

 Smedjebackens kommun har aktiverat sin grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, posom.

– Just nu är vi aktiverade och finns i räddningstjänstens lokaler, hit är man välkommen om man behöver stöd och ett ställe att samlas, säger Evamari Anestedt, informatör på kommunen, som beskriver stämningen på plats som tryckt.

I gruppen finns bland annat stödpersoner och personal från förvaltningar, Svenska kyrkan och Polisen.

Väjde för grusbil

Brandbilen hade åkt på ett larm om en trafikolycka i Malingsbo när den plötsligt fick möte med en grusbil på länsväg 624 – en smal och slingrig väg med höga dikeskanter. Brandbilen tvingades väja ut på vägrenen och när den skulle köra upp på vägen igen tappade föraren enligt Lars Andersson kontrollen. Brandbilen körde rakt genom räcket på högersidan av vägen och störtade åtta meter ner i en ravin.

Två satt fastklämda

Fem brandmän befann sig i bilen vid olyckstillfället. När polisen kom till platsen var två brandmän fastklämda inne i bilen och tre låg utanför bilen.

Redan tidigt stod det klart att en av de fastklämda personerna hade omkommit. Några timmar senare bekräftade polisen att även den andre brandmannen som satt fastklämd hade omkommit till följd av sina skador. De tre andra vårdades under torsdagskvällen på Falu lasarett för sina skador.

Polisen letar fortfarande efter föraren till grusbilen.

Flaggor på halv stång

Kommunalrådet i Smedjebacken Leif Nilsson informerades via telefon om olyckan.

– Det är chockartat, en sådan olycka. Det är hemskt, man har inte hunnit smälta det här, säger han.

Själv befann han sig på annan ort när olyckan skedde, men har begärt att flaggorna i Smedjebacken ska sänkas på halv stång.

– Tankarna går naturligtvis till de anhöriga, säger han.

FAKTA

Olyckan - minut för minut

11.48 - Räddningstjänsten i Smedjebacken får larm om en trafikolycka vid Malingsbo/Kloten. Brandbilen skickas ut för att hjälpa till.

12.08 - SOS Alarm får ett larm om att brandbilen ska ha kört i diket vid Ormnärbacken längs länsväg 624 i höjd med Tolvsbo.

13.37 - När polisen kommer fram till brandbilen sitter två personer fastklämda i fordonet. Tre andra har redan förts iväg med ambulans till Falu lasarett med oklar skadebild.

14.15 - Samtliga brandmän har förts till sjukhus. Polisen rapporterar att skadeläget är allvarligt. Trafiken släpps på i ett körfält.

14.53 - Polisen bekräftar att en av brandmännen har omkommit.

16.25 - Polisen får information om att ytterligare en av brandmännen har omkommit till följd av sina skador.