Elfel stoppar tåg

NYHETER

Ett elfel mellan Stockholm och Uppsala gjorde att all tågtrafik från Stockholm norrut på torsdagskvällen stod stilla.

Omkring 4000 passagerare drabbades.

Men nu ska felet vara åtgärdat, enligt Trafikverket.

– Vi har precis lyckats åtgärda felet så trafiken börjar rulla när som helst, säger Clas Lundstedt, presskommunikatör på trafikverket.

Anledningen till tågstoppet var ett strömavbrott mellan Solna och Uppsala. Felet rapporterades in klockan 17.30 och ungefär 20 tåg och 4 000 passagerare drabbades av stoppet.

– Vi kommer att sätta in bussar på vissa avgångar mot Dalarna, men just på sträckan mot Uppsala är det svårt att hitta busslösningar eftersom det är så täta avgångar och många passagerare på varje tåg, säger Maricka Berggren på SJ:s pressjour.

Kaosartad stämning

På Stockholms centralstation var stämningen kaosartad. En stor samling människor står och tittar upp mot den stora tidtabellen och undrar vad som händer med just deras tåg.

– Vi har väntat här i flera timmar och får ingen information överhuvudtaget, säger Sara Gavlefors, 17, som tillsammans med sina fyra vänner väntar på att åka hem till Gävle.

Kan påverka fredagstrafiken

Genom högtalarsystemet på Centralstationen kommer meddelanden stötvis. Men ljudet sprakar och det är svårt att höra vad som sägs.

– Tåget är inställt, nu hoppas vi på ersättningsbussar, säger Anneli Paulsson som rest från Göteborg och mellanlandat i Stockholm på väg till Gävle.

Under torsdagskvällen ska tågen försöka köra in så mycket av förseningarna som möjligt men enligt Trafikverket kan resenärer från Stockholm behöva räkna med förseningar även under morgondagen.

– Efter en så här lång störning är det klart att det blir en del förseningar. Vi rekommenderar alla resenärer att gå in och kolla upp sina avgångar, säger Clas Lundstedt.