Mamman: Så dog min dotter

Trädde fram i intervju: Det har varit enormt plågsamt

1 av 3 | Foto: STELLA PICTURES
Hans Kristian Rausing och Eva Rausing på en bild från 2003.
NYHETER

Båda skulle på rehab i USA. Men Hans Kristian dök aldrig upp.

Nu hävdar Eva Rausings mamma att hennes dotter dog av en hjärtkollaps – orsakad av upprepade resor över Atlanten.

– Jag tror att flygningarna kostade henne livet, säger Nancy Kemeny.

I måndags hittades Eva Rausing, 48, död i lyxvåningen i London. Polisen misstänker att hon tog en överdos, men en första obduktion har inte kunnat fastslå dödsorsaken.

Evas föräldrar ska enligt Daily Mirror ha anlitat en specialstyrka för att stoppa sin dotter från att knarka, men nu säger mamman Nancy Kemeny att det inte var drogerna som tog livet av hennes dotter.

”Kan inte hitta ett fel”

Enligt Kemeny ska Eva Rausing nyligen ha vistats i Kalifornien för att få vård mot sitt missbruk.

– De skulle komma till USA, båda två skulle komma. Eva var där, men hörde inget från honom. Hon blev orolig och åkte hem för att få honom att följa med tillbaka, säger hon till Daily Mail.

– Olyckligtvis tror jag att flygandet gjorde något med hennes hjärta. Hon återvände aldrig till sin läkare, trots att hon skulle, efter att nyligen ha fått en ny hjärtklaff. Hon gick aldrig dit bara. Jag tror att det var flygningarna fram och tillbaka mellan Kalifornien och London som kostade henne livet.

Nancy Kemency hävdar också att Hans Kristian inte längre är misstänkt för inblandning i sin hustrus död.

– Min svärson har friats. Det har varit enormt plågsamt, men vi har fått veta av rättsläkaren att de inte kunnat hitta något fel, säger hon till Daily Telegraph.

Elitstyrka anlitades

Men uppgifterna tillbakavisas av Londonpolisens talesman som i natt säger till Aftonbladet att misstankarna mot Hans Kristian Rausing kvarstår.

Nancy Kemency hade inte träffat sin dotter sedan de firade jul tillsammans i USA.

– Det sista vi hörde från henne var den 3 maj då hon sms:ade till min make. Hon sa något om att hon gjorde sig klar för att åka tillbaka till Kalifornien. Det hade börjat vända åt rätt håll, vi hade höga förhoppningar, säger Nancy Kemency.

Evas föräldrar har gjort allt för att få sin dotter att sluta knarka. Enligt Daily Mirror ska de ha anlitat åtta före detta elitsoldater för att skugga henne och avbryta alla möjligheter till knarkinköp.

Ville skydda Eva

– Vi skuggade henne i hemlighet. När vi visste att hon höll på att köpa droger brukade vi störa genom att tuta eller gå fram till bilen och stirra. För det mesta blev avskummen som sålde skräckslagna och körde i väg, säger en av säkerhetsvakterna till Daily Mirror.

– Målet var att skydda Eva Rausing från sig själv, men vi kunde inte fysiskt stoppa henne från att gå ut på nätterna.

Enligt Daily Mirror lyckades Rausing ändå köpa knark för upp till 1,2 miljoner kronor i månaden.

Polisen: Han låste in sig med sin döda fru

I måndags stoppas Hans Kristian Rausing, 49, av polis i Wandsworth i södra London efter att ögonvittnen sett honom köra bil uppenbart påverkad.

När polisen hittar tunga droger på honom tas ett beslut om husrannsakan.

I ett sovrum hittas hans fru Eva Rausing, 48, död.

Hans Kristian grips misstänkt för drog­innehav och inblandning i sin frus död.

Han förs till en medicinsk institution. I natt tillbringade han sin tredje natt på sjukhuset.

Dödsorsaken har inte kunnat fastslås, men polis misstänker att Hans Kristian låst in sig med sin döda frus kropp i flera dagar, möjligen en vecka.