London rustar för krig...förlåt, OS

1 av 9 | Foto: Scanpix
En av krypskyttarna som ska finnas på plats under OS.
NYHETER

Höghastighetsmissiler som kan skjuta ned flygplan, nästan dubbelt så många soldater i London som i Afghanistan och Storbritanniens största krigsfartyg finns nu placerade i London.

Krig? Nej, upprustning mot eventuella terroristattacker inför OS 2012.

Den största militära operation som landet upplevt i fredstillstånd påbörjas nu i London. Inte sedan andra världskriget har London varit så rustat. Anledningen är OS som ligger två veckor bort i tiden.

16 000 soldater

Missiler som kan skjuta ned flygplan och som har en räckvidd på upp till 12 mil placeras ut i huvudstaden på sex strategiskt placerade ställen. Grönområden spärras av, tak till bostadshus tas i besiktning och på floden Thames ligger Storbritanniens största krigsfartyg HMS Ocean. Flygvapnet är beredd med helikoptrar och stridsflygplan står redo.

Det är premiärminister David Cameron som har i uppgift att beordra militären att skjuta ned flyplan som passerar luftrummet ovanför London om man tror att flygplanet är ett "självmordsplan".

3500 extra soldater har kallats in - sammanlagt kommer militären bistå med 17 000 soldater. Det är nästan dubbelt så många som är stationerade i Afghanistan.

3300 ungdomar i träning

Säkerhetsföretaget G4S ska dessutom handhålla 10 000 säkerhetsvakter - 3300 ungdomar går nu en utbildning för att kunna hjälpa till att vakta 150 platser runt om i London.

Företaget har dock fått kritik för att de inte lyckades rekrytera 13 500 personer som de till en början hade kontrakt på. Dessutom har bilder från utbildningen av ungdomarna läckt ut, där man kan se några av dem sitta och sova eller lyssna på musik, i stället för att ta del av säkerhetsutbildningen.

al-Qaida och IRA

Människorna som bor i de hus som militären har intagit taken på har protesterat. De är oroliga för att deras hem blir automatiska måltavlor för eventuella terroristattacker, men ansvarig för säkerheten säger att det inte finns något "trovärdigt hot" , rapporterar Daily mail.

Trots den stora militära upptrappningen säger Försvarsdepartementet, säkerhetsföretag och polisen att det inte finns något reellt hot mot de olympiska spelen, men brittisk underrättelsetjänst menar att man har identifierat tre potentiella terrorhot.

al-Qaida och IRA nämns som möjliga hot, men även rivaliserande grupperingar eller minoriteter i London, som normalt inte ses som något säkerhetshot mot Storbritannien.

ARTIKELN HANDLAR OM