18 års fängelse för kafémord

29 knivhugg för att hämnas dottern

NYHETER

Offret dejtade i hemlighet en 17-årig tjej.

Men kärleken uppskattades inte av flickans pappa.

Han mördade den 20-åriga mannen med 29 knivhugg.

18 års fängelse för mord och mer än en halv miljon kronor i skadestånd till offrets anhöriga. Det blev domen för den 40-åring som högg ihjäl en 20-åring på kafé Black Diamond på Hisingen i Göteborg i mars. Motivet till mordet ska ha varit en kärleksrelation mellan det 20-åriga offret och 40-åringens dotter. En relation som enligt dottern hölls hemlig för pappan.

Olika historier

Men historierna går isär. I förhör har 40-åringen berättat att han kände till 20-åringen men att han trodde att det bara var en vän till dottern. 40-åringen uppger också att 20-åringen ska ha ringt hem till familjen och stört dem.

Strax före mordet fick 40-åringen veta att hans dotter hade omhändertagits av Socialtjänsten och placerats på hemlig ort. I förhör berättar 40-åringen att han trodde att det berodde på att 20-åringen förföljde henne.

Till slut tog 40-åringen reda på att 20-åringen arbetade på kaféet Black Diamond och åkte dit för att prata med honom.

Det var då mordet skedde.

Hävdade nödvärn

Den 40-årige mannen har hela tiden hävdat att han handlade i nödvärn och har sagt i förhör att han bara minns två av knivhuggen. Men tingsrätten gick helt på åklagarens linje: Den kniv som 40-åringen har påstått att den andre hade har inte hittats på kaféet. Inte heller hade 40-åringen några skador.

Det 18-åriga fängelsestraffet – det längsta tidsbestämda straff som kan dömas för mord – motiverar tingsrätten med att överfallet var brutalt och att våldet innehöll skändande inslag. 20-åringen tillfogades bland annat svåra skärsår i ansiktet.

Enligt 40-åringens advokat Göran Hjalmarsson har mannen redan bestämt sig för att överklaga domen till hovrätten.

– Ja, min klient är mycket besviken på domen då han hela tiden har hävdat nödvärn, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM