Bina har intagit Götgatan

NYHETER

I går svärmade bin i Stockholms city.

I dag är det Götgatans tur på Södermalm.

– Jag känner att bina tar över stan, säger Isak Ljungh som såg svärmen.

Flera bin svärmade runt det som kallas för Götgatspuckeln på Götgatan, Södermalm i Stockholm. Isak Ljungh var på väg till tunnelbanan när han fick syn på svärmen.

– Folk är rädda. Många är upprörda för att de har hört att bikupor är utplacerade på tak runt om i stan. Många med barnvagnar vågar inte heller gå förbi, säger han.

Okända bin

Bina som svärmade på Mäster Samuelsgatan i går fick under kvällen ett nytt hem. Vems bin det var den här gången är okänt.

Flertalet bin hade satt sig på butiken Faces butiksfönster och vid 14-tiden började de tas bort.

– Jag har fått ner dem i en kartong och ska nu byta till en svärmningslåda, säger Johan Jarbrant, ordförande i Stockholmsdistriktet för Biodlarnas riksförbund som är på plats för att få bort bina.

Var den här svärmen ska få ett nytt hem är inte klart än.

Ska rapportera biverksamhet

Företaget Bee urban som hyr ut bikupor till företag känner sig säkra på att det inte var deras insekter.

– Jag vågar lova till nästan hundra procent att det inte är våra. Våra drottningar i vinklippta och vi har regelbunden tillsyn på våra bin, säger Karolina Lisslö.

Den som har en bikupa ska rapportera in det till länsstyrelsen. Något som inte alltid görs.

– För några år sedan uppskattade länsstyrelsen att 30 procent av alla biodlare rapporterade sin verksamhet, säger Karolina Lisslö.

FAKTA

Så säger lagen om förrymda bin

21 kapitlet i byggningsbalken (1736:0123 1)

1 § Flyga bi bort i annans skog, och följer ägaren dem till stock och hål, märker samma träd, och giver det byamän tillkänna; have ingen våld honom dem förtaga. Haver bisvärm satt sig i bärande och fridlyst träd; då skall den stockas, och ej träd huggas, eller spillas, vid bot, som i 13 kap. är sagt. Är den i annat träd; hugge neder, och tage bi sin saklöst.

2 § Hittar man bi å egen bolstad, eller den han äger lott i; vare hans, som hitte. Är det landbo; njute han tridjung, och jordägaren två lotter. Hittar man dem inom annans hägnad; njute ingen lott därav: hittar man dem utom hägnad, i annans skog och mark; äge tridjung, och jordägaren två lotter. Säga tvenne sig samma bi hittat; njute han denna hittelön, som först lyste. Om den, som å annans ägor hittar, och ej lyser, utan borttager, och om den, som med mat och bete till sig lockar annan mans bi, urskils i missgärningsbalken.