Bill Clinton stöttar Obamas lögnattack

Obama-administrationen anklagar Romney för att ljuga. Nu får han stöd av den förre presidenten Bill Clinton.
NYHETER

LOS ANGELES. President ­Barack Obama anklagar motståndaren Mitt Romney­ för lögn.

Nu får han stöd av Bill Clinton.

– Allmänheten har rätt att få veta varför Romney har bankkonton i skatteparadis som Schweiz och Caymanöarna, säger ­Clinton.

Granskat Romneys bakgrund

Striden bottnar i demokraternas granskning av den stenrike republikanske presidentkandidaten Mitt Romneys bakgrund som ­affärsman.

Sedan flera dygn tillbaka träter de inblandade om hur länge Romney ledde Bain Capital, det Bostonbaserade investmentföretag som han grundade 1984 och som genererade merparten av hans förmögenhet.

Hävdar att han ljuger

Romney har uppgett att han lämnade bolaget 1999, alltså innan det drogs in i en härva av konkurser och ­anklagelser om export av jobb till andra länder.

Men Obamas kampanjstab hävdar – med stöd av en rapport i tidningen Boston Globe – att Romney stannade kvar som vd till 2002.

– Antingen ljuger han om sin position för finansinspektionen, vilket är ett brott, eller också ljuger han för det amerikanska folket, säger Obamas medarbetare Stephanie Cutter.

Romney upprörd

Anklagelsen om brott har fått Romney att gå i taket.

– Med den vårdslösa och grundlösa anklagelsen om Mitt Romney har Obamas ­kampanj nått en ny lägsta­nivå, säger Romneys ­politiske kampanjchef Matt Rhoades.

– Presidenten borde be om ursäkt för sina urspårade­ anställa. De generar hans ämbete.

Men Obama backar inte.

I stället fortsätter han att hamra in budskapet ”Big Bain lie” – ”Bains stora lögn”.

Väljarna kan själva

För Romney har huvudvärken bara blivit värre sedan även ex-presidenten Bill Clinton kastat sig in

i debatten.

Han försvarar partikamraten Obamas attack mot Romneys privata finanser, till exempel de numera stängda bankkontona i Schweiz och presidentkandidatens tillgångar på Caymanöarna.

– Väljarna kan själva bilda sig en uppfattning om det är bra att en person som vill bli president betalar så lite skatt som möjligt genom att placera pengarna i skatteparadis.

FAKTA

Detta försöker Romney dölja

Tiden som vd

Offentliga handlingar ­visar enligt Boston Globe att Romney stannade kvar som vd för Bain Capital till 2002, tre år längre än han själv hävdar.

Lönen när han skulle slutat

Under 2001 och 2002, då Romney uppger att han jobbade heltid med OS ­

i Salt Lake City, fick han årligen minst 700 000 kronor i lön av Bain Capital.

Deklarationer

Romney har motvilligt ­offentliggjort sin deklaration för ett år, trots att praxis för presidentkandidater brukar vara tio år.

Skattesmitning

Tillgångar i skatteparadis som Schweiz och Caymanöarna. I senaste numret av Vanity Fair rapporteras det att Romneys ekonomiska investeringar på Caymanöarna gjort att han bara betalar 15 procent i skatt, medan majoriteten av amerikanerna betalar det dubbla.